Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Над 80% от оранжериите в България не засадиха реколта заради скъпата енергия

Иван Кабуров, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, в „Бизнес старт”, 11.10.2022

12:30 | 11 октомври 2022
Обновен: 13:35 | 11 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Моята оранжерия не е засадена със зимна продукция. Така са и 80 - 90% от оранжериите в България. Най-голямото предизвикателство за нас е несигурността, никой не знае каква ще бъде цената на енергоносителите утре и затова не можем да пристъпим към засаждане на зимна реколта. Това каза Иван Кабуров от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Енергоносителите ни се увеличиха от три до четири пъти – става дума за пелети, газ, електроенергия. Себестойността на произведената продукция се увеличи около два пъти и половина, обясни Кабуров.

Голяма част от котлите в оранжериите са на природен газ и не са пригодени за алтернативни горива. Но пелетите и въглищата също са с увеличени цени от три до четири пъти. Затова сме поставени пред дилема, защото ако сега засадим, цените на енергоносителите могат да станат много по-високи впоследствие и това да ни доведе до фалити.

„По-добре да не засаждаме и да не участваме в тази кампания, отколкото да рискуваме и да фалираме”.

Сезонът е изпуснат, каквото и да се направи, нямаме възможност за нов старт. Поне 80% от оранжериите в България, които членуват в нашата асоциация, са в това положение.

„Това ще доведе до повече внос от чужбина на продукти, които са третирани с недоказани препарати”, посочи събеседникът.

Преди предприетите действия на ГКПП „Капитан Андреево” България беше залята с много нискокачествена продукция, която беше остатък от борси, тържища и магазини в тези държави. Сега продукцията не спира да влиза, но влиза много по-качествена стока. Това си личи по борсите, тържищата и по пазарите, сподели Кабуров и допълни, че нерегламентираният внос, който идва от трети страни като Турция, Албания и Македония, поставя българските производители на плодове и зеленчуци в неконкурентна среда.

„Предлагам освобождаване за поне две години от ДДС на произведената в  България продукция, за да се изсветли секторът”, призова събеседникът.

Трябва да се обърне внимание и на работната ръка, която участва в селското стопанство. Тя е много ниско квалифицирана и в този момент трябва да се намалят осигуровките, защото никой не иска да се осигурява, тъй като получава помощи.

Държавата трябва да въведе конкретни регламенти за пакетажа на стоката и в контрола по веригата до крайния консуматор, подчерта още Кабуров. .

„Това е храна, продукт, който консумираме, а никой не знае къде се съхранява и как се превозва”.

Що се отнася до възможностите за получаване на качествено образование за нуждите на сектора Кабуров каза, че университетите и институтите са оставени в немилост в момента, а браншът има нужда от тях.  Има нови български сортове, които са добри, но им трябва много малко институтите да ги усъвършенстват.

„Науката трябва да върви рамо до рамо с производителите”.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.