Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск поднови офертата за $44 млрд. за Twitter с цел да избегне съдебен процес

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 05.10.2022 г.

14:01 | 5 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Илон Мъск поднови оферта за закупуване на Twitter Inc. на първоначалната цена от 54,20 долара за акция, отстъпвайки от усилията си да се откаже от сделката и потенциално избягвайки спорна битка в съдебната зала. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Мъск направи предложението в писмо до Twitter в понеделник, според документ в Комисията по ценните книжа и борсите, който потвърди първоначалната информация на Bloomberg. Акциите на Twitter се покачиха с 22% до $52 при затварянето в Ню Йорк. Базираната в Сан Франциско Twitter съобщи, че е получила писмото и възнамерява да приключи сделката на договорената цена, без да коментира конкретно как ще отговори на Мъск.

За Twitter продължаването на плана на Мъск предвещава бъдеще под властта на милиардер, който е прекарал месеци публично критикувайки управлението на компанията, поставяйки под въпрос стойността ѝ и променяйки мнението си. Това също така означава, че оспорваните му твърдения - че Twitter е лъгала за това какъв процент от потребителите са ботове, например - едва ли ще бъдат разгледани внимателно в съда.

Мъск се опитваше от месеци да прекрати договора си за придобиване на Twitter, подписан през април. Милиардерът започна да показва признаци на "разкаяние на купувача" малко след обявяването на сделката, твърдейки, че Twitter го е подвела относно размера на потребителската си база и разпространението на автоматизирани акаунти, известни като ботове.

Според един от запознатите юридическият екип на Мъск е усещал, че делото не върви добре, тъй като съдия Катлийн Сейнт Джей Маккормик многократно е заставала на страната на Twitter в решенията, постановени в досъдебното производство. Дори и след късната поява на информатор за Twitter, който твърди, че ръководството не е било информирано по въпроси, свързани със сигурността и ботовете, е имало опасения, че страната на Мъск няма да може да докаже съществен неблагоприятен ефект - правният стандарт, необходим за прекратяване на договора.

Американският технологичен гигант Meta Platforms обяви серия от нови рекламни формати, насочени към създаване на нови потоци от приходи от кратките видеа, както и от чат продуктите за бизнес комуникация, които идентифицира като ключови за растежа ѝ тази година, коментира още Попов.

В публикация в блога си компанията майка на Facebook и Instagram заяви, че започва тестове на нов формат за видеореклами с възможност за пропускане, които да се ползват в Reels – нейното копие на TikTok видеата, което тя промотира активно.

Друг нов рекламен формат, свързан с Reels, предлага хоризонтално превъртащи се реклами, които могат да показват между две и десет снимки в долната част на кратките видеа.

Повече по темите и плановете на Micron за нов завод за чипове в САЩ може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.