Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сонда на НАСА се разби в астероид и успешно го отклони от орбитата му

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 27.09.2022

12:50 | 27 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Космическа сонда без екипаж се разби в астероид в опит да отклони далечната космическа скала - драматична кулминация на мисия на космическата агенция на САЩ НАСА, чиято цел е да се провери дали някога тази техника може да се използва за защита на Земята. В същото време Илон Мъск и шефът на Twitter са отложили разпитите си, които са били част от петдневния съдебен процес по придобиването на Twitter. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

580-килограмовият космически апарат се вряза в 2:14 ч. българско време в астероида Диморфос със скорост от около 24 хиляди километра в час. Тогава екипите на НАСА в контролния център в щата Мериленд избухнаха в овации.

Удареният астероид - много по-масивна, 160-метрова космическа скала, която обикаля около по-голям астероид, известен като Дидимос, бе на около 7 милиона мили от Земята по време на удара и не представляваше заплаха за нашата планета.

„Влязохме в нова епоха, в която потенциално сме способни да се защитим от опасен" сблъсък с астероид, обяви директорката на отдела на НАСА за планетарните науки Лори Глейз.

Диморфос е с диаметър около 160 метра и се намира приблизително на 11 милиона километра от Земята. Всъщност той е сателит на друг, по-голям астероид - Дидимос, около който обикаляше досега за 11 часа и 55 минути. Целта на теста е да бъде променена орбитата му - с малко, но достатъчно, за да може да бъде използван този метод за спасяване на Земята от евентуален фатален сблъсък с астероид.

Според предварителния план Диморфос трябва да бъде "побутнат" леко към Дидимос - т. е. орбитата му да бъде намалена с под един процент. 

Ще са необходими обаче между няколко дни и седмици, преди учените да могат да потвърдят, че опитът е успешен. Това трябва да стане с помощта на телескопите на Земята.

Сондата бе изстреляна преди 10 месеца от американска военновъздушна база в щата Калифорния на ракета носител Falcon 9 на компанията SpaceX на милиардера Илон Мъск.

Макар целта да остава скромна в сравнение с катастрофалните сценарии на научно-фантастични филми като "Армагедон", тази мисия за „планетарна защита" изпробва за първи път метод за неутрализиране на потенциално опасен астероид. Смята се, че динозаврите са изчезнали преди 66 милиона години именно след като Земята се сблъсква с голям астероид с диаметър около 10 километра.

Орбитата на Земята се пресича с тези на близо 30 хиляди астероида от всякакъв размер. Към този момент се смята, че нито един от тях няма да заплаши нашата планета през следващия един век. Не всички астероиди обаче са проучени, отбелязва AFP, цитирана от БТА.

Учените са засекли почти всички обекти с диаметър един километър и повече. Това обаче важи само за 40% от астероидите с диаметър 140 метра и нагоре, а те са в състояние да опустошат цял регион.

„Нашата най-важна задача е да открием" тези липсващи астероиди, каза Линдли Джонсън от отдела на НАСА за планетарни науки. Той се аргументира, че колкото по-скоро бъдат засечени те, с толкова повече време ще разполага човечеството, за да намери начин да се предпази.

„Това е много вълнуващ период... за историята на космическите изследвания и дори за историята на човечеството", заяви ученият от НАСА. Той определи мисията на DART като ключова първа стъпка в тази посока.

В същото време Илон Мъск и главният изпълнителен директор на Twitter Inc. Параг Агравал искат да пренасрочат показанията си по делото на компанията за изкупуването ѝ от страна на Мъск за 44 млрд. долара, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Мъск и Агравал трябваше да седнат за разпит в понеделник (местно време). Изслушването на милиардера трябваше да започне в 9:30 ч. (местно време) в адвокатска кантора в Уилмингтън, Делауеър, докато Агравал трябваше да се яви в кантора в Сан Франциско, показват съдебните документи. 

Вместо това Агравал иска да пренасрочи сесията си за по-късно тази седмица, докато Мъск иска тя да се проведе някъде другаде, а не в Делауеър, твърдят източниците, които са помолили да не бъдат идентифицирани, обсъждайки лична тема. Често депозираните показания се пренасрочват за удобство на страните по даден правен спор. 

Интервюто с високи залози за Twitter ще бъде закрито за обществеността. В съдебно заявление от миналата седмица се казваше, че показанията на Мъск са планирани да започнат в понеделник и да продължат до сряда, ако е необходимо. Представител на Twitter е отказал да коментира темата, както и представител на адвокатите на Мъск.

Изслушванията са част от петдневен съдебен процес, който ще започне на 17 октомври. Съдията в Делауеър Кейтлийн Сейнт Джей Маккормик трябва да реши дали най-богатият човек в света е имал законни основания да се откаже от сделката, при която предложи по 54,20 долара на акция. 

Самото изслушване на Мъск се очаква да предизвика силен отзвук, предава и Ройтерс. Давайки показания в предишни съдебни битки, най-богатият човек в света е наричал адвокатите на противника "укорими", поставял е под въпрос тяхното щастие и ги е обвинявал в "изнудване". Той попита един адвокат дали работи на хонорар, защото се твърдеше, че клиентът на адвоката е закъснял с изплащането на издръжката на детето си. 

„Така че вероятно сте непредвиден разход или вземате парите на това дете. Кое е?" е попитал Мъск адвокат на информатор по дело срещу Tesla, става ясно от стенограмата от показанията през 2020 г.

Очаква се адвокатите на Twitter да използват разпитите, за да покажат, че Мъск се е отказал от сделката поради срива на финансовите пазари, а не защото компанията го е подвела за реалния брой потребители или е скрила недостатъци в сигурността, както твърди той.

Мъск иска от съдията да му позволи да се оттегли без санкции, докато Twitter иска заповед, която да го принуди да купи компанията за 54,20 долара на акция. В петък акциите на Twitter поскъпнаха с 0,4% до 41,58 докара за брой.

Всяка от страните отправи интензивен залп от призовки към другата страна, за да получи свидетелски показания и други доказателства за броя на акаунтите-ботове и спама в платформата на социалната медия. Мъск твърди, че Twitter го е подвела относно качеството на потребителската база на платформата, докато компанията смята, че това е само претекст за отказ от сделката.

Маккормик ще проведе изслушване във вторник по няколко спора за обмен на информация в рамките на досъдебното производство, като например дали Брус Фалк, който е контролирал приходите от продукти в Twitter, трябва да се яви за даване на показания.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.