Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Делото за Twitter се заплита с явяването на Джак Дорси в съда днес

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 20.09.2022

13:49 | 20 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Джак Дорси ще бъде разпитан днес по делото на Twitter и Мъск. Съоснователят на социалната медия е близък приятел на милиардера и поддръжник на влизането му в компанията. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Дорси, който през миналата година се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, беше енергичен поддръжник на предложението на Мъск за закупуване на компанията на стойност 44 млрд. долара, която Twitter предявява за принудително изпълнение. Въпреки че Дорси беше призован от Мъск пред съда още през миналия месец, той ще бъде разпитан от адвокатите на двете страни чрез Zoom във вторник сутринта.

Мъск се оттегли от сделката си през юли, обвинявайки компанията, че не спазва договора, като не предоставя информация за оценките на разпространението на ботовете в платформата на социалната медия. Оттогава десетки хора, банки и фондове са получили призовки за съдебната битка, която се води в Делауеър. Стремежът да се събере информация и да се разпитат важни фигури в сделката предхожда ускорения график на съдебния процес, който трябва да започне на 17 октомври и да продължи пет дни.

Решението на Мъск да призове Дорси, който два пъти е бил главен изпълнителен директор, е интересно предвид историята на двамата. Двамата мениджъри, които са големи поддръжници на биткойн, са в приятелски отношения от години. Дорси е хвалил често Мъск, описвайки го като любим влиятелен човек в Twitter, и го е канил в централата на концерна, за да обсъждат идеи за продукти.

В интервю за Rolling Stone в началото на 2019 г. Дорси заяви, че „обича" Мъск и това, което той се опитва да направи с Tesla Inc. и SpaceX. В началото на 2020 г. Мъск дори се появи на изнесено заседание на цялата Twitter, за да разговаря със служителите чрез видеоразговор - по време на което се оплака от проблема с ботовете в мрежата.

Неотдавна двамата се застъпиха за по-голяма прозрачност на решенията за модериране на съдържанието и софтуера на Twitter. След като Мъск стана най-големият акционер в Twitter в края на март, Дорси беше първият човек в компанията, на когото той се е обадил, показва регулаторна документация. Дорси, който по това време все още беше директор на Twitter, по-късно насърчи Мъск да се присъедини към борда на директорите и се изказа ласкаво за него, след като бордът се съгласи да продаде компанията на милиардера.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Tesla обвини Twitter, че крие имената на служителите, които отговарят специално за оценката на дела на спама и спам акаунтите. Мъск твърди, че компанията не е успяла да докаже, че те съставляват по-малко от 5% от активните ѝ потребители, както тя бе заявила в регулаторните документи.  

Twitter твърди, че всичко това е претекст, за да оправдае отказа на Мъск от сделката.

Дорси и Мъск имат своите различия. Под ръководството на Дорси Twitter забрани за постоянно акаунта на бившия президент Доналд Тръмп след бунта в Капитолия, въпреки че Дорси делегира повечето от решенията за модериране на своя юридически заместник и по-късно публично постави под въпрос забраната. Мъск заяви, че се противопоставя на „постоянните забрани" и би върнал Тръмп, ако купи Twitter, въпреки че не е формулирал цялостна философия за политиката за съдържанието.

Дорси се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, за да се съсредоточи върху Block Inc., неговата компания за обработка на плащания.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.