Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск искал да се откаже от Twitter заради спада на пазара, свързан с войната в Украйна

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 07.09.2022

12:45 | 7 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Адвокатите на Twitter Inc. използват текстовите съобщения на Илон Мъск, за да убедят съдия от Делауеър, че милиардерът иска да се откаже от сделката за придобиване на компанията на стойност 44 млрд. долара по-скоро поради разкаяние на купувача, отколкото поради загриженост за спама или бот акаунтите в социалната мрежа, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Бил Савит, адвокат на Twitter, е представил текстово съобщение между Мъск и един от неговите банкери като доказателство по време на изслушването в съда във вторник. В съобщението от 8 май Мъск моли банкера си да забави процеса на сделката, докато на следващия ден руският президент Владимир Путин не произнесе реч, по време на която Путин защити решението си да нахлуе в Украйна.

„Няма да има смисъл да купуваме Twitter, ако се насочваме към Трета световна война", пише Мъск.

Базираната в Сан Франциско социална мрежа се опитва да принуди Мъск да довърши предложеното от него изкупуване, след като той се оттегли от сделката, твърдейки, че Twitter не го е запознала с качеството на акаунтите и публикациите в услугата си. Twitter твърди, че причината Мъск да се откаже от поглъщането на компанията се дължи на по-широкия спад на пазара, свързан отчасти с войната в Украйна.

Meta ще представи новите си очила за виртуална реалност на 11 октомври.

Продуктът и начинът, по който ще бъде приет, ще бъдат ключов тест за усилията на изпълнителен директор Марк Зукърбърг да насочи компанията майка на Facebook към създаването на хардуер за виртуална и добавена реалност. Meta харчи до 10 млрд. долара годишно за визията на Зукърбърг за създаване на следващата голяма софтуерна платформа, а компанията заяви, че една от причините технологията да не се наложи е фактът, че хардуерът все още не е достатъчно добър. 

Устройството, което вероятно ще струва 800 или повече долара, ще бъде значително по-скъпо и с по-големи възможности от сегашния най-продаван продукт - Meta Quest 2.

Google съобщи, че ще проведе есенното си хардуерно събитие на 6 октомври, след като Samsung представи своите нови устройства, а Apple ще обяви новия си iPhone 14 и Apple Watch в сряда. 

Google заяви, че ще разкрие повече информация за своите телефони Pixel 7 и Pixel 7 Pro, както и за първия си умен часовник Pixel Watch. Компанията заяви, че всички продукти ще могат да бъдат поръчани още същия ден. 

Samsung обяви новите си сгъваеми телефони през август. Очаква се Apple да пусне четири нови модела iPhone на събитието си тази седмица. Amazon също обикновено представя новите си продукти през есента.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.