Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

SpaceX сключи нов договор за 1,4 млрд. долара с НАСА за транспортиране на астронавти

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 01.09.2022

11:46 | 1 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

SpaceX ще извърши още пет полета за транспортиране на астронавти до Международната космическа станция по поръчка на НАСА. С новия договор за 1,4 млрд. долара американската космическа агенция си осигури достъп до космическата станция до 2030 г., разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Възлагането на поръчката „позволява на НАСА да поддържа непрекъсната способност на САЩ да предоставя достъп на хора до космическата станция до 2030 г. с двама уникални индустриални партньори за търговски екипаж", се казва в изявление на агенцията.

SpaceX и Boeing спечелиха през 2014 г. многомилиардни договори с НАСА за разработване, тестване и рутинни полети на системи за космически капсули, способни да изпращат астронавти до и от космическата станция - орбитална изследователска лаборатория, в която вече повече от две десетилетия се намират международни екипажи от астронавти. 

Капсулата за многократна употреба Crew Dragon на SpaceX вече е изпълнила пет пилотирани мисии за НАСА. Капсулата Starliner на Boeing възнамерява да изпрати първия си екипаж от астронавти през февруари следващата година, за да премине последната тестова мисия преди американската космическа агенция да сертифицира космическия кораб за рутинни полети на астронавти. 

Крайната цел е за превоз на астронавти да се използват както Crew Dragon, така и Starliner. Преди старта на специалната програма CCtCap НАСА използваше за услуги по транспортиране на астронавти руската капсула „Союз". В доклад от 2019 г. на Службата на генералния инспектор на НАСА се констатира, че след 2017 г. космическата агенция е изразходвала средно по 79,7 млн. долара за едно място.

Meta Platforms Inc обмисля повече платени функции в платформите си Facebook, Instagram и WhatsApp.

„Всеки нов продукт ще допълва съществуващия ни бизнес с реклами", заяви говорител на компанията.

С този ход компанията на Марк Зукърбърг застава на същия път като компании като Snap Inc и Twitter Inc, които пуснаха платени нива за отключване на допълнителни функции. 

Компанията не планира да позволи на потребителите да плащат, за да изключат рекламите, а се ангажира да развива бизнеса с реклами.

Новото подразделение, което ще се сформира, е първият сериозен опит на Meta за създаване на платени функции в основните ѝ социални приложения, които се радват на милиарди потребители. То се създава, след като рекламният бизнес на Meta беше сериозно засегнат от промените при таргетираните реклами в iOS, въведени от Apple, както и от по-мащабното намаляване на разходите за дигитална реклама.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.