Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Чат ботовете ще станат неизменна част от онлайн пространството

Елица Стоилова, изп. директор на Umni.bg, "Бизнес старт", 16.08.22

12:30 | 16 август 2022
Обновен: 13:02 | 16 август 2022
Автор: Таня Жекова

Чат ботовете навлизат все повече в бизнеса и в близките години ще си говорим все по-често с тях. Целта е изкуственият интелект да разговаря свободно с човека и да разбира какво казва. Това няма да намали броя на работните места, а ще направи работата за много служители по-висококвалифицирана. Това коментира Елица Стоилова, изпълнителен директор на Umni.bg, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„Въпрос на време е чат ботовете да станем необходима част от сайтовете на бизнесите. На бизнеса в България му е нужно известно време, за да възприеме ползите от тези технологии. С тях не се елиминира човешкия фактор, персонала просто извършва по-висококвалифициран труд и така може да върши повече за бизнеса и за клиентите си, като в същото време е и по-стимулиран професионално“, смята тя.

По нейни думи в момента основната цел при развитието на изкуствения интелект и ботовете, е да се изчистят механизмите, които правят диалога безопасен, да не се допускат дискриминация, неравенство, обидни думи в разговора с изкуствения интелект. Според нея най-елементарното обучение на бот е в бизнеса, където ботовете са малки и автоматизирани системи за комуникация. „Зад всеки бот стои екип, който го обучава и доставя отговори. Ботът се контролира от бизнеса и няма как той да каже нещо обидно или дискриминационно“, отбелязва тя.

При ботове като Lambda на Google и Blender bot 3 на Meta целта е изкуствения интелект да се самообучава, използвайки разговорите си с хора.

„Blender bot 3 е един от най-големите чат бот модели към момента и според Meta е един от ботовете с най-голям обем данни. Lambda на Google има 137 млрд. параметри, а Blender bot 3 разполага с 175 млрд. параметри. Meta цели да го тренира и да повиши качеството на комуникацията и диалоговата безопасност. Той нашумя с някои от грешките, които направи, но това е по-скоро медиен слон, направен от муха“, смята Стоилова.

„Този бот е експериментален модел, той няма за цел да предоставя актуална информация и това, което твърди не трябва да се взема сериозно. Той е прототип, чиято цел е да бъде трениран по-добре използвайки хората, за да се учи. За първите няколко дни работа на бота са направени над 70 000 разговори с хора с над 260 000 обменени съобщения и грешките са едва 2.5%. Ние говорим за висока технология, която работи изключително добре и няма за цел да дава правилна информация, а да се учи да разговаря по човешки с хората“, посочва тя.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.