Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Копия на сайтове и голяма възвращаемост: кои са най-честите измами с крипто

Станимир Костов, експерт по криптовалути, "Бизнес старт", 02.08.22

11:55 | 2 август 2022
Обновен: 14:58 | 2 август 2022
Автор: Таня Жекова

С влошаването на условията на крипто пазара много хора вземат импулсивни решения, за да запазят парите си и стават жертва на крипто измамници. Най-добрия начин да се избегне това е да се залага само на утвърдени платформи и да не се вярва на съобщения в социалните мрежи. Това коментира Станимир Костов, експерт по криптовалути, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Хората трябва да обмислят внимателно в какво да инвестират, измамниците разчитат на импулсивни решения. Когато нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, значи е измама. Моят съвет към всички, които искат да купят крипто валути, е да използват борса, която да  е добре проверена и известна“, казва той.

По негови думи най-честите видове измами се случват чрез съобщения в социалните мрежи. Измамникът твърди, че има страхотна оферта и че ако закупиш нещо до 1 час, ще получиш голяма възвращаемост на инвестицията си. „Най-често пишат „изпрати ми половин биткойн, аз ще ти върна двойно повече“, има и разни проекти, които обещават, че ако инвестираш 100 долара ще получиш 10 000 печалба, което е нереалистично“, посочва той.

Според него трябва много да се внимава и при кликането на определени линкове, тъй като те често имитират легитимни сайтове, като подменят само една буква. „Те са направили копие на този сайт, което е фалшиво. Когато пишете в него, те могат да взимат данните ви, с които след това да влязат в акаунта ви“, предупреждава гостът.

Освен желание да възстановят загубите си от свитите цени на криптовалутите, много хора смятат, че след като пазарът е доста надолу, сега е моментът да се навлезе, особено с крипто валути, които не са толкова известни.

Костов обаче предупреждава, че в случаи като този с Terra и Luna рискът е непредвидим. „Трудно да се предвиди, тъй като Luna беше един от основните стейбълкойни, свързани с биткойн. Това беше огромен удар за крипто индустрията и много хора изгубиха голяма част от парите си.“

Препоръката му към потенциалните инвеститори е „да не се инвестират прекалено много пари, човек да е наясно за какво точно ще използва крипто валутата и за какво ще му послужи“.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.