Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ключът към ваксинацията е ясна, професионална и последователна кампания

д-р Александър Симидчиев, пулмолог и зам.-председател на комисията по здравеопазването в НС, в „Бизнес старт”, 15.07.2022

13:30 | 15 юли 2022
Обновен: 17:04 | 15 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

България е в нова Covid вълна. Както темпът на нарастване на заразените, така и абсолютният им брой на дневна база показват, че сме в поредната вълна. Става въпрос за подварианта BA.5 на Omicron, който е по-заразен, но не е толкова тежък. Може би вълната ще бъде по-лека, но трябва да сме подготвени, защото този вирус винаги е успявал да ни изненада в миналото. Хубавото е, че около 30% от българите са ваксинирани, а това, което трябва да направим, е да говорим отново, че устойчива мярка срещу пандемията е ваксинирането. Това каза д-р Александър Симидчиев, пулмолог и зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Трябва да има информационна кампания, която да разсее митовете и да покаже на хората, че ваксинацията е безопасен и ефикасен начин да се справяме с пандемичната вълна, да не влизаме в болница и  да няма рискове от интензивно отделение и евентуално от смърт”.

„Аз не съм видял истински добра мащабна кампания, която да говори на базата на истинските притеснения на хората”, каза д-р Симидчиев и допълни, че имаме нужда да подобрим нагласата на голяма част от населението спрямо ваксинацията срещу Covid, а това може да стане чрез предлагане в различни канали на научна и достоверна информация.

Що се отнася до Плана за справяне с пандемията събеседникът каза, че започва да се мисли за адаптиране на някои от параметрите, за да може по-гъвкаво и по-точно да се реагира.

Планът трябва постоянно да се обновява, за да може да бъдем актуални към всеки един нов вариант, подчерта събеседникът.

Във връзка с подварианта BA.5 на Omicron, който се разпространява в момента в България, д-р Симидчиев каза, че основните мерки, които трябва да се спазват, са свързани със здравните заведения. Там се концентрират потенциално заразени с Covid хора, а на същото място отиват и хора, които са хронично болни, тоест рисковите хора. Така комбинациято от рисков човек, който би могъл да бъде заразен заедно с човек, който вече вероятно е заразен, трябва да бъде предотвратена, обясни експертът.

„Носенето на маски в лечебните заведения трябва да е задължително, а на базата на протичането на инфекцията до момента други мерки не се налагат”.

Много важно нещо е да реагираме адекватно на заплахата – нито твърде бурно, нито твърде слабо. Ако реагираме твърде слабо – заразата ще се разпространи и ще имаме високо ниво на смъртност. Ако реагираме твърде бурно – ще се получи автоимунно заболяване.

„Ключовото е правилното дозиране на мерките”.

Симидчиев постави оценка среден три за постигнатото в българското здравеопазване.

„Нашето здравеопазване, подобно на други сектори, се лута в една безстратегическа ситуация, няма лидерство, няма ясна идея какво трябва да се направи, за да се тръгне в посока, която ще е полезна за всички ни.”

Поради липсата на лидерство и ясни приоритети в здравеопазването, резултатите не може да бъдат добри, подчерта д-р Симидчиев.

Ключовото в здравеопазването е да имаме повече профилактика, повече превенция, да мислим за това как да не се стига до тежки заболявания, а не да лекуваме вече възникнали такива. Това е най-скъпият и неефективен възможен вариант.

Целия разговор може да гледате във видеото. 

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.