Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как НСИ ще бори стъкмистиката и защо всеки усеща инфлацията по различен начин

Доц. д-р Атанас Атанасов, новоизбран председател на НСИ, "Бизнес старт", 14.07.2022 г.

12:01 | 14 юли 2022
Обновен: 15:08 | 14 юли 2022
Автор: Даниел Николов

По-голямото отваряне на Националния статистически институт към медиите и институциите, по-детайлното представяне на данните и повече колаборации ще намали възможностите за изкривяване на фактите за политическа изгода и ще подобри работата на НСИ на по-ниски разходи. Това коментира доц. д-р Атанас Атанасов, новоизбран председател на НСИ, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Статиката става стъкмистика, само когато се разглежда от хора, които не са специалисти в областта, когато хора не са достатъчно запознати какво точно представляват данните, които НСИ събира и разпространява. Поради това едно от направленията, в които трябва да се работи през следващите години, е представяне на метаданните и представяне точно какво представлява този показател, който е измерен. Какво представлява например инфлацията, за да не се спекулира, че тя е 1%, а личната инфлация най-вероятно е различна."

Инфлацията представлява измерител, наречен индекс на потребителските цени, който измерва средното равнище на цените в страната, поясни Атанасов. 

"Инфлацията показва средно с колко са се променили тези цени, но всеки човек има различна структура на потреблението и тя се различава от средната. Личната инфлация, или промяната на цените отнасящи се за отделния човек, малко или много се различава от средната."

В интернет страницата на НСИ има отворен за всеки калкулатор на лична инфлация, където могат да се въвеждат параметрите на личното потребление.

Структурата на потреблението се променя през годините и ще продължи да се променя, което налага включването на нови стоки и услуги в индекса, коментира Атанасов.

Ключова част от концепцията на Атанасов е засилване на колаборацията и обмена на данни на НСИ с други организации, които събират данни, като това ще скъси времето за тяхната обработка и производство на информация, ще намали разходите и ще увеличи качеството. Подобно дублиране на информация се получава и при подаването на годишните отчети на фирмите към Търговския регистър три месеца след вече са налични в НАП и НСИ. Ако тръгнем в колаборация с НАП ще имаме изчерпателни данни и ще можем да произведем статистика за средните заплати по длъжности за страната и дори по области, даде за пример Атанасов.

Защо държавите от древността извършват преброяване на населението си и ще има ли зелена статистика в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.