Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Незаконната търговия на домашни животни крие много рискове за купувачите

Тихомир Димитров, ръководител отдел "Програми" на фондация Четири лапи, "Бизнес старт", 13.07.22

13:45 | 13 юли 2022
Обновен: 12:25 | 18 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Нерегламентираната продажба на домашни любимци, особено кучета, застрашава здравето както на самите купувачи, така и на кучето. Освен това може да наложи и покриването на много медицински и административни разходи. Това коментира Тихомир Димитров, ръководител отдел "Програми" на фондация Четири лапи, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

„Много лесно е да вземеш малко сладко куче от интернет, но то може да се окаже с болест, която да има нужда от много разходи за ветеринар. Нашата цел е да помогнем на купувачите и основния ни призив е да не бъдем импулсивни когато вземаме домашни любимци, защото това е ангажимент за повече от 10 години“, казва той.

По негови думи законодателството в България е разписано добре и европейските директиви са вложени в него, но за съжаление то не се спазва. Броят на регистрираните развъдници е много малък, а по интернет масово се продават скъпи породисти кучета незаконно, като цената им може да достигне 3000 евро.

Според него всеки купувач трябва да бъде внимателен и да зададе някои основни въпроси на продавача преди да вземе решение. „Всяко куче трябва да има микрочип, паспорт и поставени ваксини. Важно е да се знае и възрастта на кучето, дали е до 8 седмици, защото не трябва да се отделя от майка си преди това. Да се види и къде е майката, ако я няма защо не е там, наблюдавайте и поведението на кученцето“, съветва той. Най-добре е да се купува от регистрирани официално развъдници. „Търговията трябва да е по-прозрачна, важно е дали животното е внесено законно, как е придобито“, категоричен е той.

Ако кучето е внесено незаконно, на новия собственик ще се наложи да плати карантинни такси. Ако не е минало през ветеринар и няма паспорт, после купувачът трябва да направи разходите сам. Ако няма договор за сделка, а някои породи струват 3000 евро, човек не знае кого има насреща, дали не подпомага сенчести бизнеси, казва Димитров. „Има и здравословни рискове за купувачите, което искаме да смекчим“.

Фондация „Четири лапи“ е започнала информационна кампания по въпроса, която трябва да продължи две години. Димитров разказа, че фондацията се е свързала и с държавните институции и предлага да се въведе система чрез която да се проверяват по-лесно обявите за продажба на домашни любимци. „, Нашата цел е да има техническо решение. При публикуване на обява да се проверява дали кучето има чип, паспорт, дали са му поставени ваксини, дали не е под 8 седмици. Тази информация се съхранява в регистри, и трябва да се сравнява с тази в обявите. Има внедрени такива системи в Швейцария и Холандия и може да се почерпи опит от тях. Важно е и държавата да сътрудничи с НПО сектора“, казва той.

Димитров отбелязва, че в България има огромен брой бездомни животни и по възможност е по-добре да се осинови домашен любимец от приют. Ако обаче купувачът държи на породисто куче и добре да проверява дали продавачът е от законен развъдник. По негови думи развъдниците в България са много малко. В интернет се качват до 5000 обяви на ден и при проучване тип „таен клиент“ почти винаги липсват необходимите документи. „Развъдниците по закон трябва да отговарят на хигиенно-санитарни изисквания. Процедурата не е сложна, но малко продавачи спазват регулациите“, отбелязва гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.