Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Африка изпитва недостиг на слънчоглед, а България може да направи доставки

доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет, в „Бизнес старт”, 28.06.2022

13:30 | 28 юни 2022
Обновен: 16:44 | 28 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Африканските държави се опитват да запазят неутралитет, защото разбират, че за тях последиците от конфликта в Украйна са само икономически. Населението на Африка е заплашено от глад не толкова заради световната конюнктура, колкото заради промените в климата. Факт е, че много държави са изключително зависими от внос на зърно и на слънчоглед от Русия и Украйна и в момента много от тях изпитват сериозни трудности. Самите африкански държави обаче отдават тази продоволствена криза не на войната в Украйна, а на поведението на западните държави. Това каза доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Най-големият проблем в африканските държави всъщност не е с храните, а с торовете. Африканските държави от години се опитват да повишат ефективността на производство на храни най-вече чрез модерно земеделие и използване на торове. Най-големият недостиг в момента и най-голямото повишаване на цените идва в този сегмент, където отново виждаме зависимост от внос от Русия и Украйна.

Съществува и другият проблем, който е свързан не толкова с наличието на храни, колкото с много по-високите им цени. Когато цените на международните пазари се повишат драстично, това намалява възможността  за купуване.

„В следващите месеци са напълно възможни масови прояви на недоволство. Решенията, които се взимат на политическо ниво, стигат бавно до крайния потребител. А крайните потребители страдат наистина много. Когато разполагаемият доход на хората е много нисък, това означава наистина глад”.

Единствената надежда е, че според метеорологичните прогнози тази година времето няма да е като миналата. Няма да има толкова екстремни природни явления, както миналата година и това би дало възможност на самите държави да осигурят някаква част от необходимите храни сами.  

Напълно възможно е продоволствената криза да предизвика нова емигрантска вълна. В последните 15 години основните маси от мигранти всъщност са икономически мигранти, които не бягат от репресия, а бягат в търсене на по-добър живот, посочи събеседникът.

Случващото се в Украйна в момента може да се разглежда и като огромна възможност за Африка. Има много африкански държави, в които има изключително много неразработени ресурси. Минерални ресурси, дори енергийни ресурси, които биха могли да заместят липсващото предлагане от Украйна и Русия в момента.

Отново се заговори за построяването на Транссахарския газопровод между Нигерия и Алжир с цел осигуряване на газ и петрол за Европейския съюз от Западна и Южна Африка, каза доц. Маринов.

„Наред с проблемите, кризите създават и много възможности”, подчерта събеседникът.

Настоящата ситуация дава и доста възможности за България и то по отношение на възстановяване на връзките й с някои държави от Африка. Вторият продукт, при който има най-голям недостиг освен житото, е слънчогледът. А в момента България е един от най-големите износители на слънчоглед.

Русия води последователна политика в Африка и мястото ѝ на континента е доста стабилно от икономическа и политическа гледна точка. За разлика от отдръпването на Европейския съюз, Русия с доста малко финансови усилия успява да запази и търговската, и популистката си позиция в Африка, тоест доброто отношение на африканските граждани към себе си.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.