Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Компания за устойчиво пчеларство ще търси 1,2 млн. лв. на BEAM пазара

Сергей Петров, съосновател на "Бии Смарт Текнолоджис", в "Бизнес старт", 24.06.2022

13:30 | 24 юни 2022
Обновен: 14:34 | 27 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Едно от нещата, които отличават "Бии Смарт Текнолоджис" от повечето компании, е, че ние имаме технологично ДНК. Това каза Сергей Петров, съосновател на "Бии Смарт Текнолоджис", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Петров гостува в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов по повод планираното ново IPO на Българската фондова борса. "Бии Смарт Текнолоджис" ще търси над 1 млн. лв. на пазара за растеж BEAM.

Около средата на следващия месец се очаква да стартира първичното публично предлагане, като за 07.07.2022 се планира уебинар, на който да се даде пълна информация за IPO-то, каза гостът. “В момента не търсим умни пари, а една стратегическа стъпка, която да ни помогне да стигнем до едно предначертано място. Ние сме почти сигурни, доколкото може в днешното време някой да е сигурен, че с тази сума ще” постигнем начертаните цели. 

“Не искаме да търсим тавана на пазара. Това, може би, ще се случи след години, когато вече имаме сериозен излаз на европейския пазар”. 

Миналата година компанията е реализирала приходи от малко над 0,5 млн. лева, като тази година очакванията са за 1,2 млн. лв. приходи. За следващите години прогнозираният ръст на приходите е между 100 и 150%, каза предприемачът. “За печалба няма да говорим още две години, защото сме компания, която не спира да търси нови възможности за растеж и до 2024 година не възнамеряваме да излизаме на плюс - нещо, което можем да постигнем още сега, ако спре нашата амбиция за растеж”. 

Стъпката на IPO-то ще бъде от 800 000 до 1,2 млн. лева, а Петров заяви, че вярва, че “няма да се фокусираме в долната част”. 

На въпроса за какво ще се използва набраният капитал гостът каза: “Ултимативно искаме да създадем устойчивост в глобалния пчеларски сектор. Първата стъпка е България, втората стъпка - Европа, а глобалния - малко по-нататък във времето. Сега това, което търсим е да увеличим нашия размах, защото виждаме, че имаме модел, който работи, че има едно огромно общество от клиенти, от инвеститори, които ни подкрепят и правим правилното нещо”. 

“Това е стратегическа инвестиция, която ще бъде насочена в три направления - доразвиване на екипа, както тук така и в чужбина; разработване на бранда, който ще е за европейския пазар (това вече е започнало) и не на последно място - разработване на нашите технологични решения, както и добавяне на нови продукти в портфолиото ни”.

“Едно от нещата, които ни отличават от повечето компании, е, че ние имаме технологично ДНК", подчерта предприемачът. "Ние сме стартъп - гъвкави сме и се ориентираме бързо. Нямаме един продукт, който да слагаме на тезгяха и казваме - купувайте. По-скоро правим маркетингово проучване, взимаме нещо, което знаем, че работи, което допринася към нашата обща мисия и пробваме различни варианти. В момента тестваме пазарите в Германия, Австрия, Полша, където вярваме, че ще бъде нашия излаз към европейския пазар. Тестваме различни нюанси на нашите бизнес предложения, като вече доста добре се ориентираме какво им трябва на германците и австрийците.

Германският пазар е интересен, сподели събеседникът, защото “те са най-големият вносител на мед и едни от най-бързо растящите пазари на биопродукти”. Благодарение на високия жизнен стандарт, германецът може да си позволи да бъде “мнителен” към това, което слага на трапезата си, а този факт работи в полза на "Бии Смарт Текнолоджис", защото компанията се фокусира на “проследяемост, прозрачност във всички процеси и възможността хората лично да участват в устойчивото пчеларство”. 

Запитан за основните рискове, които стоят пред успешното развитие на компанията Петров каза, че те могат да бъдат търсени в нарушаването на веригите за доставки. “Това веднага се вида по време на Covid кризата, както и с началото на войната в Украйна. Това наруши доставките, например, на стъклени буркани”. Гостът обясни, че в момента тази липса се компенсира с доставки от български и турски производители. 

На фона на войната в Украйна Петров заяви, че тъй като страната е един от най-големите производители на мед в Европа, осигуряваща между 20 и 30% от целия внос на продукта, екипът на "Бии Смарт Текнолоджис" вижда в трудностите за производство и износ на украински мед възможност да се запълни нишата, която в момента съществува. От друга страна компанията възнамерява да помогне на украинската медна индустрия, “защото всеки осми човек в Украйна е пчелар” и има риск за унищожаването на една вековна традиция. “Ние виждаме шанс да помогнем със създаването на инициативата “Пчеларски университет” и подаряването й на украинците”. 

В момента тестваме ново устройство, което ни дава информация за това колко полета се реализират навътре и навън в кошера, обясни гостът. “Това се прави с научна цел, но виждаме потенциалът на това устройство да два информация за нуждата от опрашване на даден регион. Продължаваме да усъвършенстваме и нашето устройство Bee-Bot, както и везната, която предлагаме”. 

“По отношение на Bee-Bot възприехме една много интересна практика на производство, защото колкото по малка е една компания толкова по-остър и труден за решаване е проблемът с липсата на електронни компоненти. Това е много сериозен проблем за всяка една компания. Ние се справяме с нов модел на работа, който изисква нашите инженери много бързо правят редизайн на хардуерните модули. Те преправят устройството на база на това какви части в момента са налични. Поръчват се частите и се влиза в производствена серия веднага. Това дава много добри възможности за оптимизация на възможностите на продукта, включително и за намаляване на неговата цена. Сега влизаме в производство на такава серия от устройства и се оказва, че можем да реализираме спад на производствената цена с около 40%”. 

Как се доказва, че медът е истински? Какъв е профилът на клиентите в Германия и Австрия? Къде ще бъдат позиционирани пчеларите, с които ще се работи и дали е икономически оправдано те да бъдат местни земеделци, а медът да се транспортира и опакова в България, след което да се връща за продажба на пазарите в Централна Европа? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.