Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Людмил Цветков: България гони екологични цели с неекологични мерки

Людмил Цветков, представител на Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“, в “Бизнес старт”, 07.06.2022

12:06 | 8 юни 2022
Обновен: 15:10 | 8 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Маркирането с QR код с информация за опаковките и тяхното рециклиране е най-разумният и екологичен вариант, вместо тази информация да се принтира и прилага към произвежданите продукти, което ще доведе до генериране на огромно количество хартиени отпадъци. Това каза Людмил Цветков, представител на Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Гостът коментира предложението на БАОВК за промяна на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки и защо е нужна тя. 

Предлаганата промяната на наредбата касае добавянето на възможности за маркиране на опаковките чрез QR код, вместо сега предвиденото чрез принтиране на отделни знаци за съдържание на опаковката, обясни Цветков. По думите му това е прието от Европейския парламент преди доста години и ние сме втората държава в ЕС след Италия, която го въвежда в своята законова рамка.

“Проблемът е, че в Италия, за разлика от България, е добавена възможността това да става с QR код. Голяма част от документите, които в момента прехвърляме и разглеждаме, стават в електронен вид. Принтирането на документи, касаещи съдържанието на опаковките и последващото им рециклиране, би оскъпило продуктите, но по-важното е, че се опитваме да гоним екологични цели с не толкова екологични мерки. Защото това ще доведе до повече принтирана и изхвърлена хартия”. 

Когато се променят елементи от съдържанието на опаковката, няма да е възможно това да се отрази в документите само с един клик, както се случва при електронните носители, а ще води до генериране на отпадъчна хартия, както и до изтегляне и подмяна на вече изработени опаковки. Това ще доведе до оскъпяване на самия продукт, защото българските производители произвеждат техника, която се доставя както в България, така и в цяла Европа, и при различните регламенти трябва да се напасваме към съответното законодателство, обясни гостът.

БАОВК е повдигнала темата, защото производителите, членуващи в асоциацията използват опаковки, съдържащи до 62 различни продукта, които трябва да бъдат рециклирани, каза още събеседникът. “Със сигурност и други производители имат същия проблем, но ние сме първите, които го повдигат”. 

Не става дума за това каква е техниката, която се произвежда, а какво съдържа опаковката, уточни Цветков. “Ако има само една найлонова опаковка, тя има само един код. В същото време ние имаме стериопор, алуминий, пластмаса в опаковъчния материал, а също и дърво - палетата, които доставят техниката - и други.”

До преди две години смяната на опаковките не бе толкова честа, но сега, недостигът на материали и суровини изисква по-радикални решения и по-честа замяна на опаковките, защото често се стига до ситуации, в които продуктът е произведен, но няма суровини за опаковане, за да се изпрати в складовете”.  

Но въпросът е по-скоро принципен и касае увеличаването на хартиения отпадък, подчерта гостът. Той добави, че ако наредбата бъде приета в сегашния си вид, то към всеки вид опаковка ще се добавят между три и десет листа хартия.

"Стокооборотът в България не е малък и можете да си представите какъв обем хартия ще бъде изхвърлен. В същото време, ако се въведе системата, която е одобрена в Италия - с QR код - това ще позволи на хората да се информират много по-детайлно как тези опаковки могат да бъдат рециклирани. Могат да се включат и инфографики, адреси къде могат да се предадат за рециклиране опаковките. Ще се съдържа много повече информация, поднесена по по-интересен и интерактивен начин”.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.