Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България и Украйна си партнират за производство на агродронове

Борислав Петков, собственик и изп. директор на "Агрокоптер Европа", в „Бизнес старт”, 02.06.2022

11:34 | 2 юни 2022
Обновен: 22:10 | 2 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Войната принуди украинска компания да изнесе производството на селскостопански дронове в България. Преди това дейностите бяха в две предприятия - в Харков и Днипро. Базата в Харков беше ударена в първите дни на войната, около завода в Днипро също има бомбардировки, тъй като наблизо се намира петролна база. Това разказа Борислав Петков, собственик и изп. директор на „Агрокоптер Европа“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Началото на войната ме завари в Украйна. Няколко дни след това украинските партньори направиха анализ и взеха решение за релокация на производството предвид обстановката в страната и предвид факта, че голяма част от работещите в двата завода вече бяха на фронта, обясни Петков.

България не беше единствената възможност за преместване на украинското предприятие за агродронове. Опции бяха още Полша, Унгария, Чехия и Румъния.

„Преговорите бяха тежки. За избора на България надделя това, че земеделието у нас е добре развито, че има добър потенциал за продажба на дроновете на вътрешния пазар и че страната ни е добра изходна точка за външните пазари. Влияние имаше и предложението, което направих на украинските партньори.“

Предприятието се намира в промишлената зона в Пловдив. Наета е нова сграда, а от Украйна е дислоцирано оборудване.

Инвестицията в пловдивската база е изцяло българска – на Борислав Петков, като има договорка с украинските партньори след време да получат дял от предприятието. Дроновете ще се произвеждат и изнасят под българската марка „Агрокоптер Европа“.

„Вече са произведени 6-7 машини в Пловдив, целта ни е до края на годината да направим 150 агродрона. Ще поддържаме завюованите до момента пазари - Румъния, Унгария, Полша, Гърция, Турция.“

Дроновете са безпилотни, но не са автономни и трябва да има човек, който да ги управлява.

Борислав Петков сподели, че основното предизвикателство в момента е намирането на работна ръка.

„Търсим пилоти, инженери, конструктори, които да бъдат обучени в производството. Плановете ни са да наемем между 30 и 50 души. Опитваме чрез контакти в Техническия университет и в БАН.“

Агродроновете се използват за пръскане на селскостопански площи и гори с препарати за растителна защита, както и за обследване на посевите.

„До месец ще приключим разработването на най-новия ни модел, който няма аналог в световен мащаб. Това е дрон с товароносимост 60 литра, който ще се ползва и за сеитба на селскостопански култури, основно покривни“.

Използваният от нас способ за ултрамалообемно пръскане с голяма концентрация води до намаляваме на използването на препарати за растителна защита с 20-25%. По този начин изпълняваме директивата на ЕС за ограничаване на използването на тези препарати, каза гостът.

Компонентите за дрона са внасят от Сингапур (електроника), Япония (двигатели, пултове за управление), Тайван, Китай и др. Използват се двигатели с вътрешно горене. Разходът е 0,22-0,23 л бензин на декар.

Усилено търсим български доставчици за определени части. Вече работим с няколко местни фирми, които ни доставят пластмасови изделия, обясни Петков.

„Надявам се догодина да произвеждаме и електрониката в България. Усилено търсим и производител на акумулатори“.

Още за технологиите при селскостопанските дронове и как се сее с дрон може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.