Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Акциите на HP растат въпреки общия спад в технологичния сектор

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 01.06.2022

13:30 | 1 юни 2022
Обновен: 16:01 | 1 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Компанията майка на Facebook обяви, че ще промени символа си на борсата на „META” преди пазарът да отвори на 9 юни. Meta се ребрандира от Facebook през октомври. Тогава компанията заяви, че ходът е част от амбициите ѝ да се превърне в нещо повече от социална мрежа. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг има особен интерес към изграждането на т.нар. метавселена – термин, който е свързан с виртуален свят, в който хората могат да играят, да се развличат и да работят. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Meta твърди, че не са нужни никакви действия от страна на акционерите във връзка с промяната. Въпреки че амбициите на гиганта в сферата на метавселената са огромни, изграждането и развитието ѝ е дългосрочен процес, който ще изисква години.

HP отчете приходи и печалба, които надминаха очакванията на анализаторите благодарение на стабилното търсене от компании, които обновяват компютърните си системи.

Приходите за второто фискално тримесечие са се увеличили с 3,9%, заяви базираната в Пало Алто, Калифорния, компания.

Цената на акциите на HP нарасна с около 2% по време на следборсовата търговия, след като завърши сесията в Ню Йорк на ниво от 38,84 долара. От началото на годината стойността на книжата на компанията нарасна с 3%, въпреки общия спад, наблюдаван в технологичния сектор.

И все пак резултатите намекват за някои потенциални проблеми в бъдеще за хардуерната компания, тъй като потребителските разходи за персонални компютри и принтери се свиха.

Salesforce повиши прогнозата за коригираната си годишна печалба и заяви, че не вижда никакво финансово влияние от несигурната икономическа обстановка. Това изпрати цената на акциите на производителя на корпоративен софтуер с 8% нагоре по време на следборсовата търговия.

Гигантът заяви, че наблюдава силно търсене на софтуера си от компании, които искат да подобрят ефективността си и да вкарат модерни работни потоци в процесите си, включително хибридна работа, въпреки високата инфлация и отслабващото потребителско търсене.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.