Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра

Калоян Радулов, управител на ELICA YARD, рубрика „Бизнес в регионите“, 19.05.2022 г.

13:40 | 19 май 2022
Обновен: 19:21 | 19 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Стратегическата ни цел e в следващите месеци да пуснем на вода първия си катамаран. Моделът Omaya 50P е създаден в колаборация с германското студио iYachts. Разработката на проекта отне девет месеца, а първият катамаран ще бъде за наши партньори от чартърната индустрия в Гърция. Това съобщи Калоян Радулов, управител на ELICA YARD, в рубриката „Бизнес в регионите“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Производствената база на компанията е в Силистра, като работата е две направления: серийно производство на плавателни съдове (под собствен бранд и като подизпълнител на други компании), както и производство на матрици и др. композитни изделия за други корабостроителници.

„В момента изработваме т.нар. tooling или целия комплект от близо 40 вида матрици, нужни за производството на нашия катамаран. Основните материали за конструкцията са стъклени и карбонови нишки, както и винилестерни, полиестерни и епоксидни смоли.“

Дружеството внася карбоновите и стъклените фибри от Саудитска Арабия, Китай и САЩ, а смолите – от Европа. Ще се използват двигатели на Yanmar (с вътрешно горене) и Torqeedo (електрически). Пандемията стана причина за увеличаване на сроковете за доставка на материалите от седмици на месеци, добави събеседникът.

Решението за навлизане в сектора на катамараните е в резултат и на опита на ELICA в машиностроенето – групата от години произвежда машини и оборудване за обработка на зърно, семена и храни.

Компанията вече има запитвания за Omaya 50P от Германия, Австрия, Австралия, Нова Зеландия, Белгия, както и от България. Отделно работи и по модела Omaya 36P - уикендър катамаран, който ще е с технологични новости и ще е подходящ за по-кратки плавания.

„Идеята е да направим модела гъвкав – да може да се използва както в хубаво, така и в лошо време. Да има възможност да се надгражда след покупката и клиентът да си прави различни конфигурации.“

Партньорствата с чуждестранни компании са друго направление в развитието на компанията. ELICA YARD произвежда матрици за производителя Alva Yachts и по-точно за 60-футовия им катамаран Ocean Eco.

„Скоро очакваме да ни възложат цялостното строителство на техния катамаран.“

В базата в Силистра произвеждат и състезателния тримаран Marlin 33 за компанията Marlin Trimarans (основана от датски и германски предприемачи). Вече сме произвели всички композитни детайли за тримарана, предстои сглобяване на лодката, боядисване и финиширане на повърхностите, обясни Калоян Радулов.

Силистренската корабостроителница се сблъсква с недостига на квалифицирани специалисти в региона и затова е въвела специална тренировъчна програма, през която минават всички служители.

Буден екип, възможности за израстване, социални придобивки и навременно заплащане са условията, които предлагаме на нашите служители, за да ги задържим в Силистра, добави Радулов.

Вижте повече във видеоматериала!

Всички гости от предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.