Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Блокчейн технологиите ще предоставят на европейците по-голям контрол върху данните им

Емилиян Енев, дигитален предприемач и съосновател на ReCheck, "Бизнес старт", 17.05.2022

13:20 | 17 май 2022
Обновен: 13:27 | 17 май 2022
Автор: Таня Жекова

Блокчейн мрежата, която работи на ниво ЕС има за цел да направи трансграничните публични услуги по-евтини и достъпни за гражданите като ги обедини в децентрализиран портфейл, в който всеки ще може да събере важни за себе си документи и да ги споделя, когато му се наложи да работи и пътува в чужбина. Това разказа Емилиян Енев, дигитален предприемач и съосновател на ReCheck, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Блокчейна е технология, която дава възможност да се регистрират факти и удостоверителни документи и да се проверяват лесно и достъпно. Когато пътуваме в друга държава ще можем много по-лесно и по-бързо да докажем факти за себе си – образование, шофьорска книжка и медицинска информация. При кандидатстване в университет или на работа чужбина няма да се налага преминаване през сложни процедури като превод, легитимация апостил, които отнемат много време, усложняват процесите и струват скъпо“, казва той.

Енев обяснява действието на тази технология по следния начин – институции като министерството на образованието ще могат да акредитират университети, които от своя страна ще регистрират дипломите в европейската блокчейн инфраструктура за услуги. „Университетът е издател, той подписва криптографски и дигитално тази диплома и я регистрира европейската блокчейн мрежа. Така нейната идентичност е защитена с криптография, което носи голяма сигурност“, уверява той. „Като студент вие получавате тази диплома в своя дигитален портфейл, и при пътуване в друга държава там могат да проверят чрез блокчейн дали дипломата е автентичен и надежден документ“.

Според него това е много сигурна среда, в която всяка действие, като например регистрирането на диплома, се отразява като транзакция, оставя следа и тази информация не може да се изтрие или да се промени. „При защита с децентрализирани технологии и криптография е почти невъзможно да има подправяне и манипулиране“ убеден е той.

„Исторически доверието се формира чрез институции, които удостоверяват факти за нас.Сега с блокчейн технологията има децентрализиран механизъм за установяване на факти и вие можете да изградите репутация и доверие без зависимост от институция“, казва той.

По думите му европейската цифрова самоличност е централна за самата идея за блокчейна, а в центъра на тази самоличност дигиталния портфейл.

„Идеята е гражданите да имат по-голям контрол и собственост над своите данни и чрез този дигитален портфейл да управляваме важни за нас документи и да преценяваме кой да получава достъп до тях. Това е и много сериозен геополитически въпрос, тъй като данните на много милиони европейци се държат от големи монополни американски компании.Чрез този цифров портфейл стремежът е европейските граждани да имат по-голям контрол върху личните си данни“, подчертава Енев.

Енев смята, че блокчейн технологиите имат огромно бъдеще и могат да се развият като сигурна среда за транзакции и след това да се отворят за бизнес процеси, като например сертифициране на качеството на сгради.

Относно блокчейн ентусиастите за криптовалути Енев изказва съжаление за някои процеси през последните месеци, особено след краха на алгоритмичния стейбълкойн Terra.

“Това което ме притеснява е, че има разделяне на общности, секти и затворени кръгове. Така и не научихме, че блокчейнът не е само средство за спекулативни печалби, с него може да имаме по-голяма поверителност и свобода“, заявява той.

Според него Terra се е провалила, тъй като е била обезпечена само с други криптовалути като биткойн, а не с фиатни резерви в долари или евро. „Един стейбълкойн задължително трябва да е подкрепен от резерв във фиатна валута, в противен случай е уязвим за нестабилността на крипто пазарите“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.