Ремзи Ингилизов: Държавата трябва да подпомага малките фабрики в зеления енергиен преход

Ремзи Ингилизов, зам.-управител на "Ингилиз груп", в "Бизнес старт", 16.05.2022

12:30 | 16 май 2022
Обновен: 12:52 | 20 май 2022
Автор: Галина Маринова

Държавата трябва да подпомогне и да даде предимство на малките фабрики и компании, които искат да използват зелена енергия за собствени нужди пред тези, които искат да продават. Това каза Ремзи Ингилизов, зам.-управител на "Ингилиз груп", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Механизмите са в ръцете на държавата, защото в момента при добро стечение на обстоятелствата и бързо проследяване на процесите една зелена инвестиция за енергийна независимост документално се подготвя между шест и осем месеца, а самото изграждане е в рамките на един ден". 

Пътят към енергийната независимост, който изминахме беше доста дълъг и е част от нашата зелена стратегия, свързана с устойчивата мода, която осъществяваме от 2017 година, каза Ингилизов. "До скоро нямаше възможност компании като нашата да използват зелената енергия директно за собствени нужди. От 2021 година се появи такава възможност и ние успяхме да реализираме тази част от нашия проект. От края на миналата година сме енергийно независими, като довършваме една инсталация, за да можем и през зимните месеци да сме почти енергийно независими". 

На въпроса какви са ползите и по какъв начин се възвръща инвестицията в зелени практики, гостът каза, че възвращаемостта в работата на собствената им компания се усеща най-вече по отношение на променения клиентски парк. "Именно фактът, че сме се насочили към зеления сектор ни помогна да преодолеем Covid кризата, помага ни и в сегашната". 

"Все още не сме успели да възстановим продажбата си на предпандемични нива, защото подхранваме производителите на обувки на Балканите - Румъния, Гърция. Голяма част от производителите на обувки преустановиха своята дейност, друга част се възстановяват, но това оказва влияние и върху нашия бизнес". 

За дългосрочните зелени политики, които компанията планира, събеседникът каза, че се работи в три направления - биоразградим продукт, производство без отпадък, и въглеродно неутрална фабрика, като в момента се изграждат производствени мощности, които да са въглеродно неутрални. 

За да се променят зелените политики на бизнеса най-сложно е убеждаването на екипа, бъде накаран той "да повярва в тази идея", сподели гостът. "Опитваме се да промени и начина на мислене на компанията, наложиха се много разговори, за да създадем единно ядро и всички да работим в една посока". 

Какъв е механизмът и инвестицията, която е направила компанията, за да постигне енергийна независимост? Кога се очаква тя да се изплати? Как се съчетават традицията с иновациите? Какви са ползите и предизвикателствата в сектора на "устойчивата мода"? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.