Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесът остава основен дарител и вече развива кадри за социалната си отговорност

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, "Бизнес старт", 11.05.2022 г.

12:15 | 13 май 2022
Обновен: 12:20 | 13 май 2022
Автор: Даниел Николов

Дарителите в България отново са се активизирали след пандемията от коронавирус, като в момента над 13 кампании предлагат различна помощ на бежанци от войната в Украйна. Като цяло през 2021 г. е имало по-слаба активност спрямо 2020 г., но секторът се е променил през този период чрез въвеждане на повече мобилност, дигитализация и подобрен мениджмънт на процесите, така че в момента е по-подготвен да реагира на кризи. Има отлив от други дарителски кампании заради кризата в Украйна, тъй като дарителската общност в страната е ограничена, но се отбеляза и по-голямо включване на хора, които традиционно не даряват. Това коментира Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"В България като обем на даренията безспорно повече идва от компаниите, което показва все още недостатъчно развитата ни дарителска култура като общество... Тази тенденция се обръща през последните двадесет години - все повече хора приемат това поведение за себе си. При компаниите има развитие към по-стратегическа социална отговорност, обвързана с най-ключови теми в обществото и с осъзнаване на ролята, която имат чрез правенето на бизнес и дарителство."

Бизнесът е започнал да развива и вътрешен капацитет по отношение на дарителските си дейности, какъвто нямаше преди време, добави Баракова.

Корпоративната социална отговорност се възприема все по-широко, като възникват обединения на професионалисти и програми в български университети. "Има сериозни стъпки, но световните индекси показват, че все още сме развиващи се по тази тема", каза Баракова и добави, че Фондация BCause също полага усилия да подпомага млади компании да развиват социалната си отговорност.

Освен с дарения, бизнесът участва и с много доброволци, като организира и специални кампании за свои служители, а може да помага и допълнително с осигуряване на работни помещения и складове за нуждите на различните кампании, каза Баракова.

Фондация BCause и „Ново начало“ на BG4UA ще финансират още шест проекта на НПО в подкрепа на бежанци от Украйна чрез своята кампания, която вече е събрала близо 600 хил. лв., обяви Баракова. Били са получени над 70 кандидатури за проекти, като вече са финансирани два, а се очаква следващата седмица да бъдат одобрени още десет. В момента вече се работи по образователни проекти с украински деца, настанени в различни центрове в страната, а ще започнат и занимания с деца за превъзмогване на психологическите травми от войната. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.