Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Напълно възможно е идеята на България за общ газов механизъм да се реализира

Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, в „Бизнес старт”, 29.03.2022г

12:45 | 29 март 2022
Обновен: 15:42 | 29 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Ще бъдат необходими години за постигане на независимост от Русия и трябва да се търсят други източници на газ извън руската държава. България в това отношение е поставена доста зле в момента. След завършване на интерконекторната връзка с Гърция ще имаме достъп и до други източници, защото сега такъв нямаме. Това каза Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Дългосрочната политика на Русия за последните три десетилетия беше да работи с всяка страна поотделно. Русия разделяше ЕС на отделни държави, всяка от които получаваше определени отстъпки, за да бъде благосклонна към политиката й.

Тази стратегия на Русия да държи Европа разделена и да договаря с всяка страна поотделно най-накрая европейските институции я прозряха и се убедиха, че тя служи много по-добре на Русия и влошава цялостната енергийна и климатична сигурност на Европа, подчерта Галев.

„Идеята на България за общ подход и механизъм за закупуване на газ наистина има шанс да се превърне в реалност”.

Това ще бъде най-полезно за по-малките държави като нашата. Освен това част от държавите имаха управленски дефицити, които позволяваха на Русия да има по-благоприятен за нея търговски баланс с тези държави, не само в сферата на енергетиката, а въобще.

Съединените щати обявяват готовността си да доставят втечнен газ за Европа, но дори най-голямото количество, което те обявяват, че могат да доставят, е 15 млрд. тона. Това е малко на фона на потреблението в Европа, посочи събеседникът.

По думите на Галев има необходимост от подобряване на инвестиционния климат, основно по отношение на технологии, които да подпомогнат енергийния преход и излизането от зависимостта от руски газ и петрол.

„Координирането на усилията за диверсифициране на всякакъв род доставки и диверсифициране на производството на енергия ще подобри енергийната и климатичната сигурност на Европа”.

Има някои държави в Западна Европа, които са много напред във възобновяемите източници. За съжаление Централна Европа и най-вече Източна Европа, изостават значително.

По отношение на икономическите последици от военния конфликт в Украйна събеседникът посочи, че те засягат както европейските  държави, така и целия свят, но и руската федерация.

„Разрушени линии на доставки, забавени доставки, намаляване на международната търговия – това са част от икономическите последици”.  

За България тези ефекти могат да имат и някои положителни, макар и в по-далечен план, резултати. Например се наблюдава тенденция за преместване на много силния IT сектор от Украйна и тук България може да се позиционира добре със своя силен IT сектор.

Още за стратегията за подобряване на Европейската енергийна и климатична сигурност и ще изчезне ли енергийната зависимост с прехода от изкопаеми към възобновяеми енергийни източници може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.