Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Sony купува разработчика на видеоигри Bungie в битката с Microsoft

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 01.02.2022 г.

13:00 | 1 февруари 2022
Обновен: 13:48 | 1 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Sony Interactive Entertainment ще придобие Bungie Inc, оригиналния създател на видеоиграта "Halo" и разработчик на "Destiny", в сделка на стойност 3,6 милиарда долара, което я прави най-новата от вълната от консолидации, завладяващи игралния сектор. Това съобщи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Bungie ще се присъедини към семейството на Sony PlayStation, а японският конгломерат укрепва мрежата си от вътрешни игрални студия, за да се бори с богатите на пари съперници.

Microsoft Corp, чиито Xbox конзоли отдавна изостават от PlayStation на Sony в продажбите, предложи огромните $69 милиарда за производителя на "Call of Duty" Activision Blizzard по-рано през януари, напомни Попов.

Bungie не е първото студио за видеоигри, което Sony купува, но със сигурност е най-голямото поне през последното десетилетие. Японският гигант обикновено се спира на не толкова утвърдени студиа, каквито бяха Naughty Dog и Guerrilla Games. Sony също така има миноритарни дялове в някои по-големи компании за игри като Epic Games – авторът на хитовата Fortnite. През последните години Sony осъществи някои по-малки придобивания като тези на калифорнийската Insomniac Games и финландската Housemarque, в опит да увеличи каталога си от ексклузивни имена за своята PlayStation.

Междувременно стана известно, че антитръстовият преглед в САЩ на предложеното от Microsoft Corp придобиване на Activision Blizzard Inc ще се извършва от Федералната търговска комисия (FTC).

Федералната търговска комисия, вместо Министерството на правосъдието, ще разследва дали поглъщането ще навреди на конкуренцията.

Попов коментира и развитието на скандала около Spotify и Джо Роугън за разпространението на дезинформация за COVID-19.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологии може да намерите на Investor.bg

Всички гости на "Бизнес старт" може да намерите тук.