Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Държавата има нужда от ясна програма за отстраняване на опасните пътни участъци

Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, "Бизнес старт", 24.11.2021

13:13 | 24 ноември 2021
Обновен: 15:04 | 24 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Няма една конкретна причина, която да е довела до ужасяващата катастрофа край село Босняк. Обикновено при такива пътни инциденти факторите са много и тепърва специалистите ще изясняват какво е довело до този фатален край. Това заяви Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

Ясен Ишев изказа и съболезнования към близките и роднините на жертвите. 

“Това, което ме смущава най-много е неглижирането и то с години на проблемите на пътната инфраструктура в България. Ние от Научно-техническия съюз организираме редовно кръгли маси и презентации на тема пътна безопасност. Но въпреки че посочваме къде са проблемите, държавата не прави нужното, за да се подобрят нещата.”

Ясен Ишев заяви, че участъкът край село Босняк е един от многото с концентрация на ПТП, но най-големият проблем е, че управляващите не вземат мерки и нямат ясна програма за намаляване на произшествията на тези места, няма ясни цели и не се прави инспекция на пътищата.

“Няма как да отстраним изцяло пътнотранспортните произшествия, но поне можем да направим пътищата по-безопасни и предвидими.” 

Ишев коментира, че Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” е била създадена с много добра идея и при откриването и са били поставени правилните цели, които обаче не са изпълнени. Той допълни, че председателят на тази агенция е дал едно интервю тази година през месец февруари, но оттогава насам не се е наблюдавала никаква дейност от тяхна страна. 

“В тази държавна агенция има хора, които са попаднали там по някаква партийна линия, но има и добри специалисти. Аз лично познавам хора, които са пътни инженери, които са одитори по пътна безопасност и те имат капацитет да помогнат значително.” 

Пътният експерт заяви, че все пак Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” е получила финансиране от 100 000 лв., с което общините ще могат да си направят одит на пътищата. Средно се падат по 6000-7000 лв. на община.

По време на разговора  Ишев няколко пъти акцентира на нуждата да се направи ясна програма с цели, които ще повишат безопасността по българските пътища. Той е на мнение, че трябва да се направи цялостен одит, чрез който да се поставят реалистични цели и те да бъдат изпълнени.

Целия разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук