Стилът на управление на компаниите днес – развитие на коучинг уменията и разумно използване на технологиите

Капка Стойкова, основател на консултантската компания Development Zone, Бизнес среща, 30.07.2018

21:30 | 30 юли 2018
Капка Стойкова, основател на консултантската компания Development Zone, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Капка Стойкова, основател на консултантската компания Development Zone, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Технологиите и бързото им развитие, на което ставаме свидетели, могат да бъдат много полезни за бизнеса, ако се използват правилно. Напоследък все повече се говори за дигитализация на множество дейности, за които досега се разчиташе да бъдат изпълнявани от служители. Необходимо е развитие на коучинг уменията, разумно използване на технологиите и повече посвещение на съзидателната част на работата, а по-тежката да бъде заместена от машини. Това каза Капка Стойкова, основател на консултантската компания „Development Zone“, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Стойкова коментира липсата на кадри, която изпитват голяма част от работодателите, както и затрудненията, които тя поражда. Гостът посочи, че такава липса е била налице преди финансовата криза от 2008 г. , след което тя частично е намаляла. Според нея излизането от тази криза поражда все по-голямата необходимост от служители и именно по тази причина отново работодателите попадат в трудната ситуация.

Като предизвикателства пред мениджърите на компании в момента Стойкова посочи липсата на време, както и необходимостта все по-често да се управляват екипи, които включват служители от различни поколения.

„Времето за ползотворно обучение става все по-малко. В голяма част от екипите в момента има служители от различни генерации. Това е и богатство, и предизвикателство за един мениджър. Технологиите могат да се окажат полезни за преодоляване на тези предизвикателства, но трябва да се помисли как точно би могло да се случи това“.

Според госта най-голямата грешка на мениджърите са предположенията за потребностите на служителите в техните компании. Тя посочи, че мениджърите често бъркат и като създават екипи от служители с един и същ профил.

Стойкова коментира и критериите на служителите, за които добави, че не търпят съществени промени във времето.

"Факторите, които влияят на служителите, когато си търсят работно място, обикновено са много лични и те не се променят съществено във времето. Все пак изборът на работа сега е съществено по-голям, има улеснение от технологиите и различни придобивки, които не съществуваха преди, което също мотивира служителите до някаква степен“.

Вижте видео материал с целия разговор.