Проект на ЕК ще използва изкуствен интелект за повишаване на сигурността в банковия сектор

Гейбриъл Павел, директор Продажби за региoна на Балканите във Fujitsu, В развитие, 23.07.2018

14:36 | 23 юли 2018
Павел Габриел, директор Продажби за региoна на Балканите във Fujitsu, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Павел Габриел, директор Продажби за региoна на Балканите във Fujitsu, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът на Европейската комисия (ЕК) FinSec започва през май тази година и комбинира IT компании и банки, които оперират в Европейския съюз (ЕС). Целта му е да се създаде набор от инструменти, с които да се предвиждат и предотвратяват аномалии във финансовия сектор, методи за анализ на охранителни камери и техните данни, както и да се прави оценка на риска. Това са сферите, в които се търсят решения. Щом се изгради този набор от инструменти, ще се премине към създаването на пилотен проект, който да покаже, че създадената вече архитектура работи добре и може да изпълнява функциите си. Това каза Гейбриъл Павел, директор Продажби за региoна на Балканите във Fujitsu, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Павел посочи, че един от основните фокуси на проекта ще бъде възможността системите да разпознават образи на базата на изкуствения интелект. 

"Всички банкомати разполагат с камера. Идеята е как да се използва тази камера по-прагматично. Трябва да има възможност да се разбере дали образът пред камерата е същият като снимката на картодържателя".

Павел поясни, че крайната цел са потребителите и повишаване на тяхната сигурност, а не банковите организации. 

"От резултатите от проекта ще се възползват крайните потребители, за които се гарантира повече сигурност. Именно това е и основната му цел. ЕС също ще разгледа резултатите и ще ги внедри в закони. 

Доверието на ЕК във Fujitsu гостът посочи, че идва в следствие на опита на компанията.

"Fujitsu е избрана като участваща компания в този проект поради опита, който има както във финансовия сектор, така и в сферата на изкуствения интелект".

Гостът посочи, че продължителността на FinSec ще бъде до 2021 г. Очаква се в следващите две години вече да има работещи прототипи. 

Вижте видео материала с целия разговор.