Новата депозитна система ще е много по-ефективна от разделното събиране на отпадъци

Евгения Ташева, "За Земята", "Бизнес старт", 10.05.2022

12:30 | 10 май 2022
Обновен: 16:40 | 10 май 2022
Автор: Таня Жекова

Депозирането на използвани опаковки в търговските обекти срещу възстановяване на парите за опаковката ще работи много по-добре от сегашната система за рециклиране и разделно събиране на отпадъци и ще помогне за спестяването на средства и за по-чиста околна среда. Това коментира Евгения Ташева от екологичното сдружение "За Земята" в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

Депозитната система за отпадъци под формата на вендинг машини за пластмасови и стъклени опаковки може да бъде въведена в България от следващата година според изявление на министъра на околната среда Борислав Сандов. По думите му са планирани промени в законите за отпадъците, за да отпаднат пречките пред малките фирми, които искат да се включат в сектора на кръговата икономика.

Според Ташева тази идея носи полза на всички участници в процеса.

„Финансовия ангажимент за тази система ще бъде при производителите и търговските обекти. Това означава, че общините само ще спечелят от този процес, защото голямо количество от тези опаковки изтича и не стига до мястото за рециклираране. Много често те попадат в смесения битов отпадък, има и нерагламентирано замърсяване на зелени площи. Общините харчат много средства за почистване на тези площи и за обработване на общите отпадъци. С въвеждането на новата система те ще спестят много пари, които ще могат да се използват за обществено полезни каузи“.

Тя смята, че за да бъде успешна тази система в България е много важно тя да бъде максимално достъпна за потребителите и те да бъдат мотивирани да участват в нея.

„Трябва да има възможност за връщане на опаковки от напитки във всеки обект, който предлага такива. Връщането на опаковките да става бързо и лесно, без опашка и сложни касови операции, особено в малките обекти“, подчертава тя. Големите търговски вериги вече участват активно при разговорите с Министерството на околната среда и водите, но малките магазини нямат обединено представителство и е по-трудно да бъдат включени в процеса. Освен това се предвижда, че в търговските вериги връщането ще става чрез вендинг машини, които обаче ще приемат опаковките и ще връщат пари, докато при малките магазини процесът най-вероятно ще трябва да става през касиера.

Ташева смята, че е много важно и каква ще бъде финансовата мотивация на потребителите да връщат тези опаковки.

“Проучване в България показва, че потребителите очакват стойността да бъде 20-30 стотинки, което не е малко, да видим дали ще се оправдаят тези очаквания. Има голяма разлика между това дали връщането на бутилки ще носи 2 или 10 стотинки обратно на потребителя. Трябва да установим колко ще е стойността, която ще накара хората да се върнат в магазина и да депозират опаковката“, смята тя.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.