Брент поевтиня след като бе достигнал най-високо ниво от 2014г

Пазарен коментар на Ли-Aн Геранс, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 07.02.2022

15:45 | 7 февруари 2022
Обновен: 17:54 | 7 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Европейските акции намаляват ръста си. Stoxx 600 се колебае и спадовете се водят от компаниите за комунални услуги, имотните и енергийните компании, а основните ресурси и застрахователните акции поскъпват. Това каза в своя пазарен коментар Ли-Aн Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq 100 се колебаят. Пазарите вече очакват над пет повишения за 2022г. на лихвите от Фед с 0,25% с цел намаляване на инфлацията след силните данни за пазара на труда.

Данните за инфлацията в САЩ може да донесат още волатилност на пазара.

Доларът остана без особена промяна, а еврото спря 6-дневното поскъпване.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации остава без промяна около двугодишен връх, в момента на 1.91%.

Германските бундове са стабилни след като глобалните разпродажби на акции започнаха да показват признаци на спад, въпреки че доходността на периферните дългове в Европа се повишават леко.

Брент поевтиня след като поскъпваше в продължение на 7 седмици и стигна най-високото ниво от 2014г. Сега е близо до $92 за барел.

Биткойн поскъпна над 42000 долара, което е двуседмичен връх .

Какво следим през седмицата:

В четвъртък ще говори гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли, ще научим инфлацията в САЩ и първоначалните молби за помощи за безработица.

Ще имаме още отчети от AstraZeneca, Commonwealth Bank of Australia, GlaxoSmithKline, Pfizer, SoftBank Group, Toyota Motor, Twitter, Uber, Walt Disney.

Следим и ситуацията Украйна-Русия. Президентът Байдън разговаря с френски президент Макрон преди отпътуването му за Москва за струпването на руска военна сила на границата с Украйна. Москва нееднократно отрича да планира нахлуване.

Целия коментар вижте във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.