Как биоразнообразието развива икономиката?

Румяна Иванова, изпълнителен директор на "Българска фондация биоразнообразие"; Дияна Костовска, ръководител на LIFE проект Лагуната на живота

18:34 | 13 януари 2022
Обновен: 20:52 | 13 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Здравето и икономиката са тясно свързани със съхранената околна среда и това, че опазването на околната среда вреди на икономиката е широко разпространено, но много вредно клише. Това каза Румяна Иванова, изпълнителен директор на "Българска фондация биоразнообразие"; в интервю за Роселина Петкова за рубриката "Made in Green".  

Стратегията за опазването на биоразнообразието на Европа сочи, че 40 трилиона евро от брутния продукт са обвързани с околната среда, посочи Иванова.

Има сектори, които са изцяло зависими от съхранената околна среда  - храната, например”.

„Изчислено е, че ако се опазват морските екосистеми, това ще носи между 30 и 40 милиона евро на година приходи за икономиката на Европа”, допълни гостът.

„Биоразнообразието е много важно за регулиране качеството на въздуха, за наводненията, за опрашването”, каза Дияна Костовска, ръководител на LIFE проект Лагуната на живота.

По думите й Атанасовското езеро край Бургас е добър пример как човекът и природата вървят ръка за ръка. Езерото е разделено на над 170 басейна с различна соленост и затова има толкова голямо разнообразие на птици. Напоследък то е по-популярно с фламингото.

„През 2010 година имаше само три млади птици, а сега са над 1600”.

Англичани и нидерландци идват при езерото, за да наблюдават птиците.

При Covid-пандемията хората като цяло се обърнаха към природата. Хората преоткриха, че когато имаш здрава околна среда в рамките на града, тя е мястото, което можеш да използваш за разходка, каране на колело, наблюдение на птици, каза Костовска.

„Да си вземеш порция здраве”.

Атанасовско езеро, както и Поморийското, са известни като солниците на България. Двете езера са популярни със спа процедурите си – с кал и с луга. Посещават се от много чужденци, на първо  място руснаци.

„Около една трета от хората, които работят в туристическия бранш, са пряко свързани със защитените територии. Устойчивите проекти се случват извън големите градове, в районите с много по-западнала икономика и не случайно природата там е по-запазена".

Да отвориш десет работни места в такъв район е съизмеримо да отвориш сто в София, защото там местните общности имат много по-малки възможности. Малкият устойчив бизнес много ясно разбира каква е ползата за него от съхранената природа”.

Откъм законодателство България е много добре, има много големи територии, които са защитени зони.

„На фона на Европа сме били по-далновидни, защото обратният процес е много труден. Възстановяването на дивата природа е много трудно”, подчерта Иванова.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В Развитие" може да видите тук.