Intel губи позиции пред AMD, тъй като търсенето на чипове за Chromebook намалява

Графика на деня, 05.11.2021 г.

09:28 | 5 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Intel Corp. отстъпи повече от 2 процентни пункта от пазарния си дял на Advanced Micro Devices Inc. през третото тримесечие, отбелязвайки още един провал за пионера на чиповете, който губи част от технологичното си предимство.

AMD представлява 24,6% от продажбите на процесори за персонални компютри през третото тримесечие, спрямо 22,5% година по-рано, според Mercury Research. Промяната беше ускорена от рязък спад в търсенето на чипове, използвани за захранване на преносими компютри от нисък клас като Chromebook, които разчитат на процесори на Intel.

Intel все още притежава 75% от пазара за компютърни процесори и остава най-големият производител на чипове в света. Но AMD ерозира неговото господство, особено на пазара за компютри от по-висок клас.

Intel също страда от проблеми след пандемията. Когато блокирането и карантините принудиха студенти и офис служители да работят от вкъщи миналата година, мнозина грабнаха Chromebook с процесори на Intel. Сега, когато мнозина се върнаха към присъствено училище и работа, има по-малко търсене на тези устройства.

„Пазарът на преносими компютри като Chromebook се изпари,“ каза анализаторът на Mercury Дийн Маккарън в доклад.

AMD и Intel са единствените доставчици на така наречените процесори X86, чиповете в сърцето на повечето лаптопи и настолни компютри в света, както и на повечето сървърни машини, които управляват интернет и корпоративни мрежи. AMD постига стабилни печалби на пазара, подпомогнати както от новите продукти, така и от забавянето на Intel в подобряването на производството.

AMD има ограничена експозиция към пазара на лаптопи от нисък клас и постигна напредък в най-доходоносната част от индустрията през последното тримесечие, заграбвайки повече от 10% от пазара на сървърни процесори.

Отделно, частта от пазара, обслужвана от процесори, произведени по технологията на Arm Ltd., също се сви, засегнати от по-ниското търсене на Chromebook. Този спад беше донякъде компенсиран от увеличаването на продажбите от Apple Inc., която прехвърли повече от своите компютърни предложения към собствените си чипове, базирани на технологията на Arm.