Повече от 1 милиард азиатци ще станат част от световната средна класа до 2030 г.

Графика на деня за 3 септември

13:41 | 3 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от 1 милиард азиатци ще се присъединят към световната средна класа до 2030 г., според ново проучване, което прогнозира, че пандемията ще се окаже само временен проблем в голямата демографска промяна в световната икономика, съобщава Bloomberg.

Средната класа или домакинствата, където разходите на глава от населението са между 11 и 110 долара на ден, възлиза на около 3,75 милиарда души през тази година, според World Data Lab. Прогнозата е, че групата ще продължи да расте до 2030 г. с Индия и Китай - двете най-населени страни.

Другите най-големи участници също са в Азия. Те включват страни като Индонезия, която се очаква да има четвъртата по големина средна класа в света до 2030 г., изпреварвайки Русия и Япония. Друг пример е Бангладеш, гъсто населена страна с размерите на Айова, която ще се издигне в класацията по-бързо от всяка друга държава. Прогнозата е тя да скочи от 28-о на 11-то място, добавяйки повече от 50 милиона хора от средната класа.

Азиатските страни вече съставляват повече от половината от средната класа в света, но те представляват само 41% от потребителските разходи на тази група, според проучването. Очаква се делът да надхвърли 50% до 2032 г.