Бизнес активността в еврозоната се свива за четвърти пореден месец

Графика на деня за 19 февруари

14:02 | 19 февруари 2021
Обновен: 14:02 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Бизнес активността в икономиката на еврозоната се свива за четвърти пореден месец. Графика: Bloomberg
Бизнес активността в икономиката на еврозоната се свива за четвърти пореден месец. Графика: Bloomberg

Бизнес активността в икономиката на еврозоната се свива за четвърти пореден месец през февруари, тъй като секторът на услугите изпитва трудности заради продължаващите блокировки, а фабриките се сблъскват с нарастващи ограничения на предлагането.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI се намира на ниво от 48,1 пункта, малко по-високо от януари, но все още под ключовата линия от 50 пункта, който разделя разширяването от свиването, информира Bloomberg.

Активността в сектора на услугите спада с най-бързите си темпове от ноември насам, докато тази в промишлеността се увеличава с най-много от четири месеца.

Настроенията като цяло обаче се подобряват. Компаниите в региона "стават все по-оптимистични по отношение на перспективите за възстановяване", каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

„Ако приемем, че разпространението на ваксините може да стимулира растежа на сектора на услугите заедно с устойчивият производствен сектор, през втората половина на годината трябва да настъпи стабилно възстановяване“, каза той.