Продажбите на дребно в САЩ с най-голям ръст от седем месеца

Графика на деня за 17 февруари

17:15 | 17 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Продажбите на дребно в САЩ са нарастнали с 5,3% през януари, най-високият ръст от седем месеца. Графика: Bloomberg: Bloomberg
Продажбите на дребно в САЩ са нарастнали с 5,3% през януари, най-високият ръст от седем месеца. Графика: Bloomberg: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ отбелязват най-голям ръст от седем месеца насам, което предполага, че новите фискални помощи за домакинствата са помогнали да се стимулира възстановяването на потребителското търсене след слабото четвърто тримесечие, предава Bloomberg.

Обемът на общите продажби се увеличава с 5,3% спрямо предходния месец след спад от 1% през декември, показват данните на американското Министерство на търговията. Всички основни категории отчитат рязко увеличение на продажбите. За сравнение средната оценка в проучване на Bloomberg беше за ръст на продажбите с 1,1% на месечна база.

Търговците на дребно, включително онлайн магазини, отчитат 11-процетен ръст на продажбите - най-високото увеличение от две години. Продажбите на ресторантите и баровете растат с 6,9% поради облекчаване на противопандемичните мерки в цялата страна. 

Отделен доклад на Министерството по труда показва, че производствените цени са се увеличили с 1,3% - най-големият ръст от началото на статистиката през 2009 г., причинен от широкообхватни ръстове в различни категории.