Графика на деня: Неочакваният икономически успех на Оланд

Инвеститорите може би най-накрая погледнаха с усмивка на действията на френския президент

11:51 | 31 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инвеститорите може би най-накрая погледнаха с усмивка на действията на Франсоа Оланд.

Френският президент отбеляза рядка икономическа победа, след като инвестициите от нефинансови предприятия отчетоха най-големия си ръст от две години насам през четвъртото тримесечие.

Увеличението c 1,3% не изглежда като еднократен акт за разлика от последния път, когато видяхме ръст - в края на 2013. След това серия от регулации притиснаха бизнеса и отстъплението при данните на националната статистическа служба Insee не закъсня.

Сега тласъкът идва не само от рекордно ниските разходите по заемите и от пропадането на цените на петрола, а и от решението на Оланд да премахне данъка върху амортизацията на тежките машини в продължение на четири години. Очаква се това да ограничи разходите на бизнеса с приблизително 40 млрд. евро.

"Това е истинско динамично възстановяване", каза Дориан Руше, икономист в Insee. "Контекстът е благоприятен на фона на цените на петрола и условията по кредитирането".

Инвестициите в телекомуникациите и производството се увеличават в продължение на няколко тримесечия, изтъкна Руше. Insee прогнозира допълнителен ръст в първите две тримесечия на 2016.