Германската инфлация на 5-годишен връх

За първи път от 4,5 години инфлацията в Бундесрепубликата минава важната граница от 2%

15:15 | 14 март 2017
Автор: Александра Попова
Източник: Bloomberg Terminal
Източник: Bloomberg Terminal

Скъпите горива, отопление и храна повишават германската инфлация през февруари над равнището от 2% за първи път от четири години и половина. Стоките и услугите са стрували средно с 2,2 на сто повече, отколкото през същия месец година по-рано, обяви статистическата служба на страната във вторник, като потвърди оценката си от началото на март, цитирана от Investor.bg.

Така поскъпването е над заложената цел от Европейската централна банка (ЕЦБ), която счита, че цените са стабилни при стойност от около 2 на сто. Това е най-високата стойност от август 2012.

Най-голям двигател за цените е енергията, която е поскъпнала със 7,2% през миналия месец. Ако се изключи цената ѝ, годишният темп на инфлация е 1,7%. Потребителите са плащали повече преди всичко за отопление на нафта (плюс 44%) и за зареждане на гориво (15,6%). Също така и цените на храните са се повишили с 4,4 на сто средно, като само цените на зеленчуците са скочили с 21%.

Използвайки европейската методология на хармонизирания индекс на потребителските цени, който е сравнима мярка за инфлацията в държавите от ЕС, германската статистика отчита за февруари инфлация от 2,2 на сто на годишна база, както и 0,7 на сто на месечна. И тук с данните се потвърждава първоначалната оценка.

По-високата инфлация по всяка вероятност ще даде нова сила на призивите от Германия към Европейската централна банка да сложи край на ултраоблекчената си парична политика, особено предвид факта, че предстоят парламентарни избори през септември.