Фондове залагат на по-скъп газ в Европа, като опасенията за доставките нарастват

Графика на деня, 04.07.2024 г.

09:01 | 4 юли 2024
Автор: Присила Азеведо Роча
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инвестиционните фондове са най-силно оптимистични по отношение на европейските цени на газа от ноември 2021 г., сигнализирайки за силна убеденост на пазара, че доставките ще се затегнат.

Нетната дълга позиция в еталонните холандски газови фючърси, държани от инвестиционни фондове, се повиши с 12% към петък, според Intercontinental Exchange Inc. Сега те са най-високи от началото на ноември 2021 г., когато регионът получаваше по-ниски от очакваното потоци от Русия в продължение на седмици, предизвиквайки първите скокове на цените, довели до енергийната криза на континента.

Възходящите залози показват, че пазарът остава изключително чувствителен към потенциални прекъсвания на доставките, включително широко разпространена поддръжка на съоръжения в най-големия доставчик Норвегия, както и потенциалната нестабилност на руските газови потоци през Украйна. Засилената конкуренция с Азия за товари с втечнен природен газ също може да попречи на амбициите за възстановяване на запасите преди зимата.

Последните седмични данни съвпаднаха с края на месеца, в който се наблюдават колебания в цените на газовия пазар в Европа. Докато волатилността не е близо до върховете от лятото на 2022 г., европейският пазар бързо реагира на стимули, които биха могли да затруднят натрупването на запаси от гориво навреме за зимата.