Дори в Саудитска Арабия възобновяемата енергия е по-евтина от изкопаемите горива

Графика на деня, 24.05.2024 г.

07:17 | 24 май 2024
Обновен: 13:58 | 24 май 2024
Автор: Уилям Матис
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Саудитска Арабия подписа споразумения за закупуване на електроенергия от две мащабни вятърни ферми, които са по-евтини от централите за природен газ, тъй като се стреми бързо да премине към по-голям дял от възобновяеми енергийни източници в електрическата мрежа.

Тази седмица държавната Saudi Power Procurement Co. заяви, че се е съгласила да закупува електроенергия на рекордно ниски цени от вятърни проекти, които ще бъдат разработени в кралството от японската Marubeni Corp. Комбинация от държавна подкрепа и силни ветрови условия в страната ще помогне зелените електроцентрали да станат по-евтини от алтернативите на изкопаемите горива, каза ръководителят на саудитската компания.

„Уникалното в тези проекти е, че те постигнаха изключително ниска цена на електроенергия, която се счита за най-ниската, която сме виждали в световен мащаб“, каза в интервю Мазин Албахкали, главен изпълнителен директор на SPPC. „Постигането на изключително ниски тарифи за възобновяеми енергийни източници определено помага за намаляване на разходите за производство на електроенергия в Саудитска Арабия.“

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, изостава в производството на енергия от възобновяеми източници и получава по-голямата част от електроенергията си от централи, които изгарят петрол и газ. Но това започва да се променя, тъй като престолонаследникът Мохамед бин Салман се стреми все повече да отклонява икономиката от зависимостта ѝ от петрола. Страната има за цел да генерира половината от енергията си от чисти източници до края на това десетилетие, спрямо по-малко от 1% през 2022 г., според данни на BloombergNEF.

Въпреки че не е ясно дали Рияд ще постигне тази цел, страната бързо увеличава своя флот от соларни ферми и вятърни паркове. До 2030 г. е вероятно да бъдат инсталирани над 45 гигавата слънчеви и вятърни мощности, повече от 13 пъти повече от нивото в края на миналата година, според данни на BNEF. Това също би освободило повече от огромния добив на петрол за износ.

Привлекателността на възобновяемите енергийни източници е поне отчасти в цената. SPPC каза, че сделката с Marubeni, която разработва вятърните паркове с местен партньор, ще осигури изравнена цена на енергията от само 1,57 цента на киловатчас от 600-мегаватовия проект AlGhat. Проектът се очаква да бъде най-големият в страната, когато бъде завършен през 2026 г.

Marubeni изгражда и 500-мегаватовия проект Wa’ad Alshamal, който ще произвежда вятърна енергия на цена от 1,70 цента на киловатчас.

Въпреки че не е възможно точно да се сравни променливото възобновяемо производство с газовите централи в мрежата, цената е по-евтина от изкопаемите горива, каза Албахкали.

Тези ниски цени са подпомогнати от благоприятните условия, предоставени от саудитската държава.

„Ние предоставяме земята, предоставяме данни за скоростта на вятъра, предоставяме разрешителните и ги подкрепяме с допълнителни разрешителни и гарантираме отвеждането на електроенергия“, каза Албахкали. „Много рискове, вградени в проекти, се премахват тук.“

SPPC също има силен кредитен рейтинг, което го прави силен местен партньор, който помага на разработчиците на проекти да получат по-евтино финансиране, каза той. Освен това разработчиците на проекта за вятърна ферма планират да използват китайски вятърни турбини, които са много по-евтини от произведените в САЩ или Европа.