Bloomberg Economics: Данните за инфлацията няма да вдъхновят Фед да намали лихвите

Графика на деня, 12.03.2024 г.

06:48 | 12 март 2024
Обновен: 07:39 | 12 март 2024
Автор: Кристофър Кондън
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Месечният доклад за потребителските цени в САЩ, който трябва да бъде публикуван във вторник, няма да убеди служителите на Федералния резерв, че е безопасно да започнат да намаляват лихвените проценти, според Bloomberg Economics.

Базисният индекс на потребителските цени, с изключение на храните и енергията, вероятно е нараснал с 0,3% през февруари, смятат икономистите на Bloomberg Анна Уонг и Стюарт Пол. На годишна база те виждат ръст на основния CPI от 3,7%, което би било най-малкото от април 2021 г.

„В крайна сметка не очакваме февруарският доклад за CPI да предостави достатъчно ясни доказателства за дезинфлация, за да повиши увереността на Фед да намали лихвите“, казаха Уонг и Пол. „Въпреки това те биха могли да имат достатъчно увереност още през май – нашият основен сценарий за първото намаление на лихвените проценти – тъй като и инфлацията, и пазарът на труда се охлаждат допълнително.“

Bloomberg Economics също смята, че необичайният скок в еквивалентния наем на собствениците (OER) - оценка на жилищните разходи и най-големият индивидуален компонент на CPI - е отклонение.

През януари скок от 0,6% на OER изненада анализаторите и постави под съмнение очевидния напредък, постигнат от централните банкери в потушаването на инфлацията през втората половина на 2023 г. По-късно Бюрото по трудова статистика приписа част от скока на промяна в начина, по който определени източници на данни са претеглени, а не спрямо увеличенията на цените.

Уонг и Пол казаха, че очакват както основните наеми, така и OER да се повишат с по-малко стряскащите 0,4% през февруари, като повишенията ще бъдат умерени през следващите месеци.

„Пазарните наеми предполагат, че както OER, така и инфлацията на основните наеми трябва да спаднат през 2024 г., като годишната обща инфлация на жилищата ще падне до 4,0% до края на годината“, пишат те.

В същото време падащите цени на някои стоки, начело с новите и употребяваните автомобили, ще продължат да стимулират забавянето на основната инфлация, казаха Уонг и Пол. Техните прогнози бяха в съответствие със средните прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти.