Фондовете намаляват залозите за по-силно евро

Графика на деня, 26.02.2024 г.

14:33 | 26 февруари 2024
Обновен: 16:13 | 26 февруари 2024
Автор: Наоми Таджису
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Мениджърите на активи намалиха залозите си за ръст на еврото до най-ниското ниво за повече от година, тъй като пазарите отчитат риска Европейската централна банка да намали лихвените проценти преди Федералния резерв през тази година.

Данните за позиционирането от Комисията за търговия със стокови фючърси за седмицата до 20 февруари показаха, че институционалните инвеститори са намалили дългите си позиции в единната валута до най-ниското ниво от ноември 2022 г. насам. Тези позиции намаляват устойчиво през последните пет седмици.

Този ход идва в момент, когато паричните пазари залагат, че ЕЦБ ще започне да намалява лихвите през юни, един месец преди Фед, тъй като инфлационният натиск в еврозоната намалява по-бързо, отколкото в САЩ. До края на годината те очакват малко под един пълен процентен пункт облекчаване на лихвите от страна на ЕЦБ в сравнение с 82 базисни пункта от страна на Фед.

Въпреки че през последните седмици еврото поскъпна и се търгуваше около 1,0850 долара, то остава с 1,7% по-ниско през тази година спрямо значително по-силния долар. Потоците, проследявани от State Street Corp. показват "тежки продажби" на еврото от страна на институционалните инвеститори през последната около седмица. Банката заяви, че тези инвеститори са продавали еврото спрямо повечето валути от Групата на 10-те, освен тези с най-ниска доходност.

"Единствените двойки с евро, при които наблюдаваме значителни покупки на евро, са франкът и йената през последната седмица", каза Майкъл Меткалф, ръководител на отдела за макростратегии в State Street Global Markets. "Това като че ли подсказва, че еврото се използва като средство за финансиране на търговията."

Според данните на CFTC институционалните инвеститори съкращават дългите позиции в евро, след като миналата година ги бяха изградили до рекордно високи нива. Пазарите на опции са в полза на печалбите на долара през следващата година, въпреки че настроенията при обръщане на риска показват най-малко мечи настроения за еврото от май насам.