Проблемът с инфлацията в еврозоната започва да изглежда доста германски

Графика на деня, 26.06.2023 г.

10:13 | 26 юни 2023
Обновен: 10:24 | 26 юни 2023
Автор: Крейг Стърлинг и Марк Еванс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната вероятно се е забавила в три от четирите основни икономики миналия месец - с очевидното изключение на най-голямата, Германия.

Потребителските цени в региона са се повишили с 5,6% през юни спрямо година по-рано - с половин процентен пункт спрямо предходния месец, според проучване на Bloomberg преди данните от петък.

Но така наречената базова мярка, която премахва нестабилните елементи като енергията, вероятно се е ускорила, докато националните числа вероятно показват скок в основната инфлация в Германия.

Такива доказателства за основен натиск - както в целия регион, така и в сърцето му - може да разочароват служители на Европейската централна банка, водени от президента Кристин Лагард след почти година на агресивно парично затягане, за да поставят потребителските цени под контрол.

Политиците от еврозоната ще се съберат в Португалия тази седмица за годишна среща в Синтра, където могат да споделят ужаса си с глобалните колеги, изправени пред подобни предизвикателства - от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл до управителя на Bank of England Андрю Бейли.

Картината в еврозоната се усложнява от различията между нейните членове. Инфлацията в Германия може да е скочила с почти половин процентен пункт до 6,7% поради пускането на ултра-евтин обществен транспорт миналото лято. Bloomberg Economics смята, че този ефект е добавил 0,2 процентни пункта към показанията за региона като цяло.

В по-общ план перспективите за Германия изглеждат по-малко благоприятни от останалата част от региона. Докато прогнозите на ЕЦБ този месец показаха забавяне на инфлацията до средно 2,2% през 2025 г., прогнозата на Бундесбанк за собствената ѝ икономика е 2,7%. Нейният президент Йоахим Нагел е сред тези, които настояват за продължаване на повишаването на лихвените проценти.

„Трябва да има редица национални централни банки, включително поне една голяма, които са много по-ястребови от ЕЦБ и които продължават да отблъскват перспективите за инфлация“, пише Ерик Нилсен, главен икономически съветник в UniCredit Group, в доклад от 18 юни, който наблюдава как инфлационните прогнози на ЕЦБ може да са били повлияни от прогнозите на други.

За разлика от Германия, чиито данни бяха публикувани в четвъртък, следващите три най-големи икономики в региона се очаква да покажат значително забавяне.

Първа ще бъде Италия, където средната оценка за доклада в сряда, е че основният ръст на цените е намалял с 1,2 процентни пункта до 6,8%. Във Франция, чиито данни ще се публикуват в петък, икономистите очакват забавяне с 0,6 процентни пункта до 5,4%.

Най-забележителна е Испания, която публикува данни в четвъртък. Прогнозите очакват спад на инфлацията до 1,4% - значително под целта на ЕЦБ от 2%.

„Намираме се в ситуация, която може би не би трябвало да изисква повече повишения на лихвите“, каза испанският министър на икономиката Надя Калвино пред местна телевизия, докато води кампания за социалистите на премиера Педро Санчес преди изборите следващия месец. „Знам само, че ЕЦБ гледа общо на Европа.“