Сигналите за рецесия заместват предишната паника от инфлацията

Европейските пазари отправят предупреждения, тъй като проблемите с растежа започват да доминират

14:00 | 25 юни 2023
Автор: Алис Аткинс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

На европейските пазари на облигации се чуват сигнали за рецесия, които заместват предишната паника от инфлацията, а инвеститорите се примиряват със заплахата за икономическия растеж от все по-строгата парична политика.

Кривите на доходността от Германия до Обединеното кралство са най-наклонени надолу от десетилетия насам, а инвеститорите се опитват да се предпазят от дългосрочни облигации. Еврото преживя най-лошата си седмица от май насам, а паундът падна поради опасенията, че Английската централна банка рискува да предизвика свиване на икономиката. Търговците се втурнаха към сигурността на долара.

В петък редица слаби икономически данни от Германия до Франция запечатаха промяната на фокуса след бруталната инфлация в Обединеното кралство и изненадващото повишение на лихвения процент с половин пункт по-рано, което разкри заплахата от стагфлация.

Сега вниманието се насочва към основната конференция на Европейската централна банка в Синтра, Португалия. Трейдърите ще анализират последните изказвания на висши служители от ЕЦБ, Федералния резерв, Английската централна банка и други, за да разберат колко повече искат да притиснат кредитополучателите. Ключови ще бъдат и последните данни за инфлацията в еврозоната.

"Данните от тази седмица дадоха сериозен тласък на рецесията и очаквам това да продължи", каза Гордън Шанън, портфолио мениджър в Twentyfour Asset Management LLP.

В целия регион пазарите на облигации издават предупредителни сигнали.

Доходността е обърната спрямо нормата, при която инвеститорите изискват по-голяма компенсация, за да държат дълг с по-дълъг матуритет в сравнение с този с по-кратък матуритет. Вместо това краткосрочните лихвени проценти са по-високи, което предполага пазарни очаквания за повишения на лихвените проценти, последвани от намаления, тъй като икономиката е в застой.

Доходността на германските двугодишни облигации е с над 70 базисни точки по-висока от тази на съпоставимите десетгодишни ценни книжа, което е най-много от 1992 г. насам. В Обединеното кралство тя е над 80 базисни точки, което е най-много от 2000 г. насам.

Дългосрочните облигации на еврозоната намериха благоприятно решение в тази среда, регистрирайки възвръщаемост от 3,8% през тази година, което е над осем пъти повече от възвръщаемостта на най-краткосрочните им аналози, според индексите на Bloomberg.

В продължение на месеци Twentyfour's Shannon се позиционираше за рецесия, като се ориентираше към висококачествени кредити, като същевременно поддържаше известна експозиция към държавни облигации на Обединеното кралство с по-дълъг срок.

Рискът от рецесия може да стимулира търсенето на британски облигации, но перспективата за отрицателен растеж може да доведе до проблеми за паунда.

Досега през тази година стерлингът се представяше най-добре сред своите колеги от Г-10 поради мнението, че по-високите лихвени проценти ще намалят привлекателността на британските активи. Тежките данни за инфлацията от тази седмица и повишението на лихвата, което направи АЦБ обаче може да накарат инвеститорите да погледнат отвъд потенциалната висока възвръщаемост и вместо това да се съсредоточат върху фундаменталните икономически показатели.

"Очаквам пазарите на рискови активи да започнат да отдават по-голямо значение на негативните последици за растежа вследствие затягането на паричната политика", каза Гилермо Феличес, инвестиционен стратег в PGIM Limited.

"Това означава натиск за понижаване на БВП, въпреки по-високите лихвени проценти", каза той.

Признаците за това вече започват да се появяват, като търговците на опции са най-неблагосклонни към паунда от близо пет месеца насам.

Валутни победители

Тъй като перспективата за рецесия обикновено засилва продажбите на по-високодоходни валути като паунда, тези, които се разглеждат като убежище, са от полза.

Ниската доходност на японската йена, която я наказваше през цялата година, се превръща в характеристика на "убежище" във времена на несигурност.

Ван Лу, глобален ръководител на отдел "Валути" в Russell Investments, вижда 55% вероятност за глобална рецесия през следващите 12 до 18 месеца.

"Цикълът на глобалния растеж не се ускорява, а се влошава", каза той. "Като тактическа игра ние харесваме йената като защитна валута при този сценарий."

Доларът, който се смята за най-сигурната валута в света, е на път да се превърне в най-големия победител. Инвеститорите вече купуват зелените пари, което помогна на Bloomberg Dollar Spot Index да прекъсне триседмичната си серия от загуби.

"Трудно е да се види как доларът няма да бъде подкрепен тук", каза Фредрик Рептън, старши портфолио мениджър за глобален фиксиран доход и валута в Neuberger Berman.

Рептън разшири дългата си позиция в долара спрямо еврото преди слабите данни за европейските PMI в петък, залагайки, че данните ще засилят опасенията за рецесия в еврозоната и различните перспективи за растеж отвъд Атлантика.