Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рецесията в еврозоната е счетоводна, стагфлация засега няма

Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, "Бизнес старт", 12.06.2023 г.

12:15 | 12 юни 2023
Обновен: 10:54 | 14 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Еврозоната изпадна в техническа рецесия след ревизиране на данните на Евростат за първото тримесечие, като основните причини бяха намалението на крайното потребление и на правителствените разходи в Германия и еднократни структурни промени в Ирландия. Експресните данни за май показват, че страните от валутния съюз ще излязат от техническа рецесия през второто тримесечие и ще отбележат ръст. Друг натежаващ фактор е увеличението на лихвите от Европейската централна банка, които достигнаха до 3.25% (по депозитното улеснение), а се очакват още две повишения с по 0.25%. Това коментира Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

На първо четене икономическият спад от близо 5% в Ирландия изглежда шокиращ, но там има еднократна структурна промяна, която влияе на БВП (бел. ред. - свързана с американските технологични гиганти и глобалните фармацевтични компании, които са регистрирани в Ирландия заради данъчните облекчения). Ефектът там е по-скоро еднократен и според икономисти, ако се премахне ефектът „Ирландия“, нямаше да се отчете техническа рецесия в еврозоната през първото тримесечие на 2023 г., обясни Вълков.

"Положително е, че Испания, Португалия, Италия - държавите с най-голямо затруднение - се справят сега изключително добре. Рецесията в Гърция е частен случай, който се наблюдава много често преди летния сезон - след това финансите се оправят до края на годината, Същото важи и за останалите средиземноморски държави. Те може да се окажат и държавите с най-добро представяне на своите икономики в рамките на еврозоната тази година."

За това развитие имат ефект и фондовете по плановете за възстановяване, но вече има забавяне при тяхното усвояване, така че докато те са помогнали за избягването на рецесия през 2022 г., няма да са двигателят за това през 2023 г., каза Вълков.

Намаляването на правителствените разходи в Германия се случва на фона на дебатите за фискалните правила в ЕС, които бяха на практика премахнати по време на пандемията и периода на възстановяване, каза Вълков. Берлин е водещ в преговорите за постепенното връщане на правилата и няма да увеличи разходите, за да подкрепи икономиката. Страната ще завърши годината или с лека рецесия, или нулев растеж, което ще намали и външнотърговския оборот с България и ще има негативен ефект върху растежа, добави Вълков.

Германия настоява "държавите с външен дълг над 100% да предприемат мерки, така че през следващите години да се следва политика на постепенно намаляване на външния дълг и това преминава през ограничения в бюджета".

Основните предизвикателства пред икономиките в региона остават политиката на ЕЦБ, развитието на войната в Украйна, енергийните цени и високата инфлация. Централните банки опитват да комуникират на инвеститорите, че ще опитат да се справят с инфлацията чрез преминаване през лека рецесия и без да счупят нещо в икономиките, но няма да успеят да постигнат целта си от 2% през тази година. ЕЦБ изглежда за момента се справя в борбата с високите цени, но за това помогна отварянето на Китай и спада в енергийните цени, предизвикан от необичайно топлата зима, напомни Вълков.

"Очаквам ЕЦБ да вдигне лихвите тази седмица, като покаже, че не смята икономическото положение в еврозоната за толкова тежко, че да я спре от последващо повишение на лихвите... Експресни данни през май показват възстановяване на засегнатите икономики, най-вече Германия, така че ЕЦБ има оправдание да повиши лихвите и да каже, че няма да изключи следващо повишение през юли. Благодарение на устойчивата инфлация, стабилната икономика, нива на заетост и ръст на заплатите лихвите се ускоряват към 3.75%-4%."

Ако няма допълнителни сътресения във финансовия сектор и други проблеми в еврозоната, ЕЦБ ще се стреми да ограничи нарастването на заплатите, дори да е за сметка на повишаване на безработицата. Има опасения за сектора на бизнес имотите, но банките са наясно с рисковете и са взели мерки, така че той да не стане катализатор на нова, по-голяма рецесия, смята Вълков.

"По-големите проблеми са свързани с това, че бюджетите на държавите са по-ограничени и те не разполагат с нови инструменти да стимулират икономиките до края на годината; разходите за обслужването на дълга растат и ръцете на правителствата са доста по-вързани в сравнение с преди три години."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.