Дефицитът на Русия достигна $45 млрд., надхвърляйки целта за цялата година

Графика на деня, 13.05.2023 г.

09:30 | 13 май 2023
Обновен: 09:50 | 13 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Бюджетният дефицит на Русия нарасна през първите четири месеца на годината, надхвърляйки целта за цялата година, тъй като разходите нараснаха на фона на войната в Украйна и енергийните приходи паднаха под натиска на санкции и други ограничения.

Федералният дефицит достигна 3,42 трилиона рубли (45,4 милиарда долара) през периода, надвишавайки плана за цялата година от 2,9 трилиона, съобщи Министерството на финансите. Разходите скочиха с 26%, докато приходите намаляха с 22%, повлечени надолу, тъй като приходите от нефт и газ спаднаха с повече от половината спрямо предходната година.

„Големият въпрос, на който все още не можем да отговорим, е какво ще се случи с разходите през останалата част от годината“, каза София Донец, икономист в Renaissance Capital. „Това, което се случи с приходите, както енергийни, така и неенергийни, беше очаквано.“

„Бюджетният баланс на Русия продължи да се влошава през април. Въпреки усилията на правителството да ограничи разходите, новите данни не дават доказателства, че то успява. Увеличаването на публичните разходи вероятно ще доведе до по-висока инфлация през следващите месеци и ще наложи централната банка да отмени някои от намаленията на лихвените проценти, които направи миналата година“, коментира Александър Исаков от Bloomberg Economics.

Министерството на финансите каза, че скокът на разходите се дължи на авансови плащания, направени в началото на годината, които няма да продължат. Министерството не каза за какво са отишли тези пари, но икономисти казаха, че изглежда са свързани с военните разходи.

В същото време министерството каза, че приходите показват признаци на стабилизиране през април. То прогнозира, че промените в данъците в резултат на тавана на цените, наложен от САЩ и техните съюзници върху износа на руски петрол, ще помогнат на печалбите от енергия да се възстановят, особено по-късно през годината.

Икономическият помощник на Кремъл Максим Орешкин прогнозира, че бюджетът ще премине към излишък по-късно тази година, но Министерството на финансите не потвърди това.