На бурния пазар в Турция само едно нещо може да изпревари инфлацията от над 70%

Графика на деня, 24.06.2022 г.

19:30 | 24 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Референтният индекс на акциите на Турция може да е най-добре представящ се в световен мащаб тази година, но малко акции успяха да защитят местните инвеститори от инфлация над 70%.

Индексът Borsa Istanbul 100 е нараснал с 36% през 2022 г., най-много сред 92 глобални индекса, проследявани от Bloomberg. Но с почти 30 пазарни сегмента, от които да избирате, само транспортният сектор изпревари нарастващите потребителски цени, благодарение на оптимизма относно перспективите за турската туристическа индустрия.

Инфлацията всъщност е ключов двигател за напредъка на пазара в Истанбул, като акциите предоставят една от малкото възможности за турците, които се опитват да защитят спестяванията си. Чуждестранните инвеститори до голяма степен отсъстват, обезкуражени от опасенията, че политиците не се справят със CPI, която се ускори до 73,5% през май, най-високото ниво от 1998 г.

Най-хитрите местни търговци на акции се съсредоточиха върху 17-те члена на 100-членния бенчмарк индекс, които се повишиха по-бързо от цените тази година, прескачайки между имена, които дават най-добра възвръщаемост. Тази краткосрочна перспектива се изплати за някои, но има ефект на намаляване на печалбите за по-дълги периоди, според Бурак Исяр от ICBC Turkey Securities.

„Това е порочен кръг и е знак защо не виждаме дългосрочно, широко базирано – може би дори понижаващо инфлацията – рали в отсъствието на чуждестранни инвеститори“, каза той.