Twitter пропусна технологичния бум по време на ерата на Дорси

Графика на деня, 30.11.2021 г.

08:51 | 30 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Ерата на Джак Дорси, основател и CEO на Twitter Inc., обхвана едно от най-големите покачвания на цените на американските технологични акции. Twitter пропусна по-голямата част от него.

Печалбата от 75% за платформата за социални медии по време на мандата на Дорси като главен изпълнителен директор изостава много от над 280% ръст за Nasdaq 100 и почти 140% печалба в S&P 500.

По време на шестгодишния мандат на Дорси, други мегатехнологични акции отбелязаха трицифрени печалби: Apple Inc. нарасна с над 450%, а Amazon.com Inc. се повиши с над 580%, докато Alphabet Inc. се покачи с около 345%, а Microsoft Corp. около 640%.

Акциите на Twitter се колебаеха между печалби и загуби в понеделник и затвориха с 2,7% по-ниско, след като компанията каза, че Дорси напуска ролята си, отстъпвайки позицията на Параг Агравал. Цената нарасна с цели 11% по-рано през деня преди спиране на търговията на фона на съобщенията, че Дорси се оттегля като главен изпълнителен директор.

Twitter не се представи по-добре на по-широкия пазар, откакто Дорси беше главен изпълнителен директор

45-годишният Дорси е и ръководител на разплащателната компания Square Inc. и напоследък проявява все по-голям интерес към криптовалутите.

Представянето на фондовия пазар на Square е много по-добро от Twitter, като акциите скочиха с повече от 2000% след първоначалното му публично предлагане през 2015 г.