Българска народна банка, Божидар Божанов и БТА с награди от конкурса „Икономика на светло“ за 2023 г.

17:30 | 26 март 2024
Обновен: 17:47 | 26 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: 11-то издание на наградите "Икономика на светло"
Снимка: 11-то издание на наградите "Икономика на светло"

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи единадесетите награди „Икономика на светло“ на официална церемония на 25-ти март в зала „Средец“ в София Хотел Балкан.

Сред гостите на събитието бяха кметът на София Васил Терзиев, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, управителят на Българска Народна банка Димитър Радев, изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Румен Спецов, председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов, други представители на изпълнителната и законодателната власт, бизнеса, неправителствените организации, социалните партньори, медиите.

„Сивата икономика ощетява фиска, тя е предпоставка за нелоялна конкуренция и често граничи с недобри условия на труд, които допълнително ощетяват и работниците, лишавайки ги от социални права, пенсии, болнични. Неотменим приоритет на АИКБ е борбата за изсветляване на икономиката и ограничаване на сивия сектор. Нестабилността и кризите се отразяват и на изсветляването на икономиката. Да си пожелаем занапред стабилно управление с четиригодишна реформаторска програма, което да извърши необходимите реформи“, заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията Васил Велев по време официалното откриване на церемонията.

"Всички тук имаме за кауза това, с което се занимаваме - да изсветлим икономиката на България, защото това е единственият път, по който ще можем да живеем в по-нормално общество, с по-нормални доходи, където има правила, които се следват и които водят до просперитета, за който говорим", каза кметът на Столична община Васил Терзиев.

Той обяви победителя в първата категория - "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата". Призът получиха Божидар Божанов (народен представител от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България") и група народни представители. Отличието е за промените в Кодекса на труда, стартиращи прехода от хартиена към електронна трудова книжка.

Васил Велев връчи отличието във втората категория – "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция", на Българска народна банка. Наградата за БНБ е за твърдия й курс към въвеждане на еврото в България и за повишаване на информираността и разбирането за ползите от това.

В категорията "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика" бе отличена Българската телеграфна агенция (БТА) и генералният ѝ директор Кирил Вълчев. Призът БТА получи за добросъвестно, безпристрастно, точно, достоверно и навременно представяне на икономическа информация от страната и чужбина, както и за сформирането на дирекция "Икономика" като част от новата стратегия на БТА и за нейната постоянна работа за повишаване на прозрачността.

Асоциацията на индустриалния капитал в България връчва за единадесети път наградите "Икономика на светло". Целта на ежегодния конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. 

Генерални спонсори на церемонията са „Асарел Медет“ АД и ВИЗА. Благодарим за спонсорството и на Асоциацията на българските авиокомпании, „Астреко Холдинг“ ЕАД, Аугуста спа хотел, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Дънди прешъс металс Челопеч“ ЕАД, „Енерджи съплай“ ЕООД, „Инвестбанк“ АД, „Индустриален Холдинг България“ АД, Парк хотел Москва и натурална минерална вода Хисаря.

Събитието се провежда с медийното партньорство на Bloomberg TV Bulgaria, Investor.bg, Българско национално радио, информационна агенция „Фокус“, списание Мениджър, електронните портали на Икономически живот и Global Media group.