Данъчният скандал около луксозната марка Gucci се разраства

Подобно на футболните звезди, ръководителите на луксозната марка понякога договарят заплатите си без данъци

10:41 | 25 септември 2019
Обновен: 17:01 | 4 юни 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomber

Скандалът, който хвърля сянка върху италианският производител на луксозни модни стоки Gucci, се разраства, след като италианските данъчни служби в Италия започнаха да разследват настоящи и бивши ръководители на луксозната марка заради предполагаема схема за избягване на данъци, съобщава Bloomberg.

Френската група Kering, част от която е Gucci, се съгласи да плати 1,25 млрд. евро през май тази година след разследване за укриване на данъци в периода 2011 – 2017 г. Италианските власти твърдят, че луксозната марка е пренасочвала приходи към швейцарски логистичен център, за да избегне плащането на по-високи данъци в Италия.

След това споразумение италианската данъчна агенция разширява фокуса си върху заплащането на отделни мениджъри през същия период, става ясно от документи, до които Bloomberg има достъп. През август длъжностни лица са уведомили настоящи и бивши мениджъри на Gucci, че са разследвани заради заплатите, които са получавали от компании в Швейцария за работа, извършена за Gucci в Милано, според хора запознати с въпроса.

„Kering сключи споразумение с италианската агенция по приходите, което беше обявено на 9 май 2019 г., се казва в изявление на компанията, допълвайки, че няма какво повече да коментира.
Представители на италианската данъчна агенция и прокуратурата също са отказали коментар.

Kering, която миналата година се отказа от контрола на германската компания за спортни облекла Puma, става все по-зависима от Gucci за печалбата.

Подобно на футболните звезди, ръководителите на Gucci понякога договарят заплатите си без данъци. Така в контекста на новите разследвания за укриване те могат да доведат до допълнителни разходи за Kering, тъй като някои от мениджърите могат да искат евентуално връщане на данъци или неустойки преди да приемат споразумение с властите, посочват хора запознати с въпроса.