Сен: Производството на шистов петрол може никога да не се възстанови

Амрита Сен, главен петролен анализатор, Energy Aspects

13:44 | 28 май 2020
Автор: Иван Николов

Амрита Сен очаква "промяна в парадигмата" при шистовия петрол и евентуално невъзстановяване до предпандемични нива на производството.

"Забравете тази или следващата година, когато производството ще продължава да спада. Но дори и през 2022 парите от частното финансиране и общото кредитиране като цяло, ако продължи да бъде ограничено, ръстът на шистовия петрол наистина няма да се върне отново на милион барела на ден. Ще имаме около 200-300 хиляди барела на ден. Това е промяна в парадигмата."

Директорът на Precision Drilling Кевин Невю каза, че дейността в американските шистови басейни е в „продължителен спад” и добивът няма да поднови ръста до края на второто тримесечие на 2021г най-рано или най-късно до края на следващата година.

Според него примерите от миналото показват, че евентуалното възстановяване ще бъде рязко и производителите бързо трябва да реагират на ограниченото предлагане и повишението на цените.

„Докато клиентите ни получат сигнал, че се нуждаят от още петрол, ще бъде много късно”, каза Невю в интервю. „Трябва бързо и много рязко да наваксваме. Не бих очаквал този път да е нещо по-различно”.