Ще намали ли Русия производството на петрол

Амрита Сен, главен петролен анализатор, Energy Aspects

13:34 | 28 май 2020
Обновен: 13:34 | 28 май 2020
Автор: Иван Николов

Седемдесет процента от износа на петрол на Русия е за Европа, а Европа е все още много слаба като търсене. "Така че Русия не иска непременно да увеличи производството. Разбира се, някои компании в Русия искат да го направят, но не всички", каза Сен в анализа си за Bloomberg.

"Има компании, които говорят за потенциално продължаване на основните съкращения от юни. Или по-дълбоки съкращения през третото тримесечие."

Новото споразумение за съкращение на производството от 12 април между 23 страни в ОПЕК+ ще действа до 1 май 2022г.

За май-юни то предвижда 10 млрд барела на ден намаление на производството. От началото на юни намалението се ограничава до 8 млн барела и през 2021г. – до 6 млн барела.

Руският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник принц Салман обсъдиха координацията на действията на петролния пазар преди планираната среща на 9-10 юни, съобщи на 27 май пресслужбата в Кремъл.

Въпреки че спадът в цената в последните дни продължава, петролът в Ню Йорк все още е с ръст около 70%, най-много от 80-те години с възстановяването на търсенето и изкупуването на обеми от рафинериите в Азия. В Европа португалската Galp Energia EGPS обяви, че очаква да поднови рафинирането на петрол през юни. Американските запаси се повишиха с 1,12 млн барела миналата седмица, а предлагането в Кушинг, Оклахома намаля в 3,37 млн барела, съобщи Американският институт по петрола.

Русия очаква световният пазар на газ да се възстанови по-бързо от петролния, каза зам.-министърът на енергетиката Анатолий Яновски, цитиран от РИА.

"Основните съкращения през юни са най-големи. След това, във второто полугодие на 2020г. ОПЕК+ продължава да съкращава производството и на следващата година тези съкращения се увеличават още повече. Вече бе договорено, че производството на ОПЕК ще намали мащаба на тези съкращения. Смятам, че това бе прието като увеличение на производството", каза Амрита Сен.