Кризата в Хонконг ескалира с всеобща стачка

Управляващите нарекоха ситуацията опасна и нестабилна, но не предлагат компромиси за успокояване на напрежението.

18:15 | 5 август 2019
Обновен: 21:03 | 3 юни 2020
Простиращи в Хонг Конг

Тридневни сблъсъци с полицията и обща стачка отбелязват ново ниво в противопоставянето между властите в Хонконг и протестиращите граждани. В понеделник десетки полети бяха отменени, а десетки жители бяха в капана на закъснели влакове на метрото. На много станции, протестиращите блокираха вратите на влаковете. Хиляди демонстранти започнаха да се събират в различни квартали, а 82-ма бяха арестувани, пише Wall Street Journal

За разлика от повечето демонстрации в последните два месеца, вчерашната беше в работен ден с цел да доведе живота във финансовото сърце на Азия до колапс. До един от популярните местни храмове, Уонг Тай Син, протестиращите скандираха „Върнете Хонконг. Революция на нашето време“. Мнозина носеха чадъри и жълти плакати с надписи „Не на екстрадициите в Китай.“ Демонстрантите са хвърляли чадъри срещу полицията, а тя е използвала сълзотворен газ в отговор. През уикенда, разгневени жители на кварталите в близост излезли на улицата с искания полицията да се махне оттам.

Върховният представител на Кари Лам заяви, че Хонконг става опасен и нестабилен и осъди насилието и протестите в първия си публичен коментар от две седмици насам. Това разгневи много от местните жители, които я обвиняват в лъжи и безсрамие. Джуди Ценг, работеща за застрахователна компания, казва, че протестите не са срещу споразумението „Една страна, две системи“, което функционира между Китай и Хонконг, а „срещу нейното некомпетентно правителство“. В изказванията си Лам не даде никакъв отговор на исканията на протестиращите, което наля още масло в огъня.
Безредиците обхванаха Хонконг през началото на юни и оттогава насам стават все по-насилствени и обхващат нови и нови райони. Така в последния уикенд демонстранти блокираха най-натоварения тунел в града, а в други квартали живущите бяха обгазени или удряни с палки от полицията.

"Ако властите продължават да разчитат на комбинации от полицейска сила и тактика на изчакване протестите да се уталожат от само себе си, това е съдбоносна грешка", казва Чинг Куан Лий, професор по социология на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. „Властите явно отричат желанието на гражданите да защитят свободите си и начина си на живот и ако се правят, че не виждат гнева, това ще доведе до още повече солидарност с демонстранттите“, допълва той.

Реакцията на Пекин е нервна и оттам няколко пъти бяха изпратени сигнали, които показаха, че властта на Си Дзинпин няма да търпи дълго случващото се там. Управляващите в Хонконг бяха подложени на тежка критика и е явно, че се обмислят мерки, които да предотвратят разпространение на протестите и на континента. Пекин води твърда политика срещу уйгурите в Синдзянския автономен район и втвърдява реториката спрямо Тайван, заплашвайки с война, ако Тайпе официално обяви независимост. Протестите в Хонконг идват в неудобния момент на търговска война със САЩ и явно прозират подозренията на китайското правителство, че в тях са замесени и западни сили, на първо място Вашингтон. С подобни сигнали от Пекин и нарастващ гняв в самия Хонконг ситуацията става потенциално неуправляема и непредвидима дори и в близко бъдеще.