Как се очаква да функционира новата система за управление на водите на река Искър

Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, „Бизнес старт“, 01.07.2019 г.

10:41 | 1 юли 2019
Обновен: 10:41 | 1 юли 2019
Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, „Бизнес старт“, 01.07.2019 г.
Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, „Бизнес старт“, 01.07.2019 г.

Компанията ЕСРИ България се е заела със задачата да създаде система за управление на басейна на река Искър, като първата фаза на Националната система за управление на водите в реално време. Целта пред проекта е да се осигури сигурната и безопасна експлоатация на водоизточниците в цялата страна, като се предостави възможност на всички ангажирани институции да предават и получават ценна информация по максимално бърз и точен начин, отбелязва управителят на ЕСРИ Евгения Караджова за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ние ще направим централизирана гео-база данни. Информацията от всички партньорски организации ще се събере и ще е предостави на всички останали организации за безопасност на водните басейни у нас. Ще събираме, анализираме и моделираме информацията, за да можем своевременно да я подаваме към съответните органи. Така институциите ще могат ефективно и своевременно да предприемат нужните действия при възникване на рискови ситуации“.

В цялата страна има отбелязани 160 рискови района от наводнения, 4 от които са по устието на река Искър, казва още Караджова. Именно там ще падне фокусът на действия и следващият етап от изграждането на системата е да се очертаят съответните мерки, които всяко едно отделно звено трябва да предприема.

„До 2021 г. Националната система за управление на водите в реално време трябва да е финализирана“.

Целия разговор вижте във видеото.